ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ MOLTEN CHOCOLATE SOUFFLE ΜΕ CREME ANGLAISE

Οι λάτρεις της σοκολάτας θα το αγαπήσουν ενώ οι δύσπιστοι σίγουρα θα το δοκιμάσουν. Ο λόγος για το molten souffle σοκολάτας. Πρόκειται για ένα διαφορετικό βελούδινο σουφλέ με έντονη γεύση. Το συνοδεύουμε με κρέμα γάλακτος, παγωτό ή στη συγκεκριμένη περίπτωση με μια crème anglaise. Είναι ένα γρήγορα γλυκό, στην κυριολεξία, καθώς μέσα σε μια ώρα απολαμβάνετε ένα ζεστό σουφλέ φτιαγμένο από τα χεράκια σας. Ιδανικό για απρόσμενες επισκέψεις αφού πέρα από το πόσο γρήγορα φτιάχνεται, αποτελείται από υλικά που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας.






ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ CRÈME ANGLAISE)

250 γραμ. κρέμα γάλακτος
60 γραμ. ζάχαρη
3 κρόκους




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε πρώτα με την κρέμα για να την αφήσετε να πέσει η θερμοκρασία της μέχρι να ψηθούν τα σουφλέ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη μισή ζάχαρη μέχρι τους 40οC. Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτετε τους κρόκους στο γάλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 82oC και να έχετε μια υφή σος (θα σφίξει λίγο περισσότερο όσο κρυώνει). Την περνάτε από ένα ψιλό σουρωτήρι και την αφήνετε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 5 ΠΕΡΙΠΟΥ MOLTEN  SOUFFLE)

190 γραμ. γάλα
35 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ROBIN HOOD
100 γραμ. ζάχαρη
4 αυγά
135 γραμ. κουβερτούρα (σκούρη ή γάλακτος)
20 γραμ. βούτυρο
1/2 κ.γ. έλαιο βανίλιας (προαιρετικό)




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζετε τα αυγά και χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με μια κουταλιά ζάχαρη σε μαρέγκα. Πλάθετε με το χέρι σας ένα μπαλάκι με το αλεύρι και το βούτυρο. 




Ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια και όσο είναι ακόμα χλιαρό ρίχνετε κομμάτι κομμάτι από το μπαλάκι αλεύρι-βούτυρο και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί πριν προσθέσετε το επόμενο κομμάτι. Αφού ρίξετε όλη τη ζύμη θα πρέπει να έχετε ένα μείγμα σε μορφή κρέμας. Το αφήνετε να βράσει ελαφρά ανακατεύοντας και αποσύρετε από τη φωτιά.




Ρίχνετε στο μείγμα την κουβερτούρα και ανακατεύετε να λιώσει. Έπειτα ρίχνετε και τους κρόκους ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτετε και την μαρέγκα και ανακατεύετε απλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα δύο μείγματα (αν δεν θέλετε να ψήσετε εκείνη τη στιγμή τα σουφλέ μπορείτε να κρατήσετε τα μείγματα χώρια στο ψυγείο και να τα ενώσετε ακριβώς πριν φτιάξετε τα σουφλέ).








Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με καστανή ζάχαρη τα φορμάκια για το σουφλέ (πορσελάνινα ή αλουμινένια μια χρήσεις). Γεμίζετε τα φορμάκια σας σχεδόν μέχρι το χείλος και τα τοποθετείτε πάνω σε ταψί που το έχετε προθερμάνει στο φούρνο. Ψήνετε για 18 λεπτά στους 170οC.






Τα αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα σερβίρετε μαζί με την crème anglaise.






Tip: Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε φρούτα μέσα στο σουφλέ. Γεμίζετε το μισό φορμάκι με το μείγμα του σουφλέ, βάζετε τα φρούτα σας και ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα. Τα φρούτα τα οποία ταιριάζουν ιδανικά είναι οι φράουλες, οι μπανάνες και όλα τα είδη των μούρων.

Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου