ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


Καιρό τώρα έψαχνα να βρω μια ωραία και δοκιμασμένη συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα μιας και είμαι λάτρης τους. Τελικά η συνταγή ήρθε από μια συνάδελφο μου, την Αθηνά, την οποία θέλω να ευχαριστήσω που την μοιράστηκε μαζί μου. Κάνοντας και εκείνη πολλές δοκιμές και αλλάζοντας συνταγές που είχε βρει κατέληξε σε αυτήν που μου έδωσε. Κάνοντας κι εγώ τις δικές μου αλλαγές, σας δίνω την τελειότερη συνταγή για τα πιο γευστικά, μαλακά μουστοκούλουρα που έχετε φάει. Είναι φτιαγμένα με πετιμέζι αντί για μούστο για να προσδώσει από τη μία γλύκα ώστε να μην χρησιμοποιήσετε πολλή ζάχαρη και από την άλλη να δώσει πιο έντονη γεύση στα μουστοκούλουρα σας. Είναι ιδανικά για την περίοδο νηστείας, για τους vegan, αλλά και για όσους θέλουν απλώς τέλεια, γευστικά μπισκότα με χαμηλά λιπαρά.






ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 30 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ)

150 γραμ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
200 γραμ. πετιμέζι
50 γραμ. σπορέλαιο και 50 γραμ. ελαιόλαδο
100 γραμ. χυμός πορτοκαλιού
100 γραμ. νερό
1 1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 ½ κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.σ. κακάο
600-650 γραμ. αλεύρι σκληρό






ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ  βάζετε τη ζάχαρη, τα λάδια, το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού και το πετιμέζι και τα ανακατεύετε με το μίξερ. Προσθέτετε την σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε να διαλυθούν. Ύστερα ρίχνετε το γαρύφαλλο και την κανέλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προθέτετε το κακάο και σταδιακά το αλεύρι. Στο τέλος θα έχετε μια ζύμη που θα κολλάει γι’αυτό κάθε φορά, πριν πάρετε ζύμη για να την πλάσετε, θα αλείφετε ελάχιστο λάδι στα χέρια σας για να μην κολλάει η ζύμη. ΜΗΝ προσθέσετε επιπλέον αλεύρι!






Παίρνετε 50 γραμ. περίπου από τη ζύμη, την πλάθετε σε μπαστουνάκια και τα κλείνετε σε κύκλο, στο κλασσικό σχήμα δηλαδή του μουστοκούλουρου. Τα βάζετε σε λαμαρίνα με απόσταση 2-3 εκατοστών μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15-20 λεπτά. Το μυστικό για μαλακά μουστοκούλουρα είναι να σκεπάσετε την λαμαρίνα σας με μια άλλη λαμαρίνα (που να μην ακουμπάει στα μπισκότα) ή με αλουμινόχαρτο.




Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα απολαύσετε με τον καφέ σας ή το τσάι σας.






Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

1 σχόλιο:

  1. Lucky Club Casino Site - Online gambling UK
    Lucky Club Casino offers luckyclub players all over the world wide range of slots, progressive jackpot and live casino games. Join now to claim your welcome bonus!Minimum Deposit: C$20

    ΑπάντησηΔιαγραφή