ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα ιταλικά γλυκά και φυσικά ένα από τα φημισμένα, κλασσικά γλυκά της Ιταλίας είναι το τιραμισού. Απαλή κρέμα και αφράτα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ συνθέτουν ένα γλυκό γεμάτο αρώματα και γεύση που υπόσχεται να σας ξεσηκώσει όπως υποδηλώνει και η ονομασία του στα ιταλικά.




          Φυσικά, όπως σας έχω συνηθίσει, θα φτιάξω τα δικά μου σαβαγιάρ, τα οποία θα αρωματίσω μέσα σε καφέ εσπρέσο, κονιάκ και γάλα. Τα σαβαγιάρ είναι εύκολα στην παρασκευή τους καθώς απαιτούνται λίγα και βασικά υλικά. Πασπαλισμένα με ζάχαρη μπορούν να φαγωθούν και σκέτα, ενώ πέρα από το τιραμισού μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε άλλα γλυκά όπως το σαρλότ ή να τα βάλετε σε μια τούρτα αντί για παντεσπάνι.

Η κρέμα από την άλλη είναι ένα μείγμα αυγών, ζάχαρης και μασκαρπόνε, το κλασσικό ιταλικό τυρί κρέμα. Πρόκειται για μια ανάλαφρη, βελούδινη και αφράτη κρέμα που έρχεται να δέσει με την γεύση του καφέ. Για να ολοκληρωθεί το τιραμισού χρειάζεται να το πασπαλίσετε με άγλυκο κακάο καλής ποιότητας. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε…




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ – ΠΕΡΙΠΟΥ 60)

4 αυγά
100 γραμ. ζάχαρη
70 γραμ. ζάχαρη άχνη
100 γραμ. αλεύρι σκληρό
1/2 κ.γ. έλαιο βανίλιας
Άχνη και καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζετε τα αυγά και ρίχνετε τα ασπράδια στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις αρχίσουν να σφίγγουν προσθέτετε τμηματικά την άχνη  και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρετε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. Με μια σπάτουλα την αδειάζετε σε ένα μπολ και στον κάδο του μίξερ, χωρίς να τον πλύνετε, ρίχνετε τους κρόκους και την ζάχαρη. Ανακατεύετε επίσης σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει κρεμώδες.




Προσθέτετε στο μείγμα των κρόκων μια κουταλιά από την μαρέγκα και χτυπάτε ίσα ίσα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Το ρίχνετε στη μαρέγκα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα απαλά να ενωθούν τα υλικά.

Έπειτα, ρίχνετε σε μορφή βροχής το αλεύρι και τη βανίλια και ανακατεύετε με τη σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά.




Βάζετε το μείγμα σε ένα κορνέ με στρογγυλή μεγάλη μύτη και φτιάχνετε μπαστούνια 2εκ. επί 5 εκ. πάνω στο ταψί σας που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, αφήνοντας 1 εκ. μεταξύ τους. Πασπαλίζετε πάνω τους άχνη ζάχαρη και έπειτα τα ξαναπερνάτε ρίχνοντας με τα δάχτυλά σας καστανή ή λευκή ζάχαρη.




Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180οC για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Μόλις ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα αφαιρείτε από τη λαδόκολλα προσεκτικά.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ)

4 αυγά
150 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. μασκαρπόνε


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα βάζετε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ζεσταθεί το μείγμα σας, χωρίς να ψηθεί. Αυτό γίνεται για να παστεριωθούν τα αυγά.

Έπειτα μεταφέρετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάτε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διπλασιαστεί, να πέσει η θερμοκρασία του και να γίνει παχύρρευστη κρέμα (περίπου 5-7 λεπτά).

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το μασκαρπόνε και ρίχνετε μέσα σε αυτό, σταδιακά, το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.




ΣΥΝΘΕΣΗ

Για την σύνθεση θα χρειαστείτε έναν εσπρέσο που θα αφήσετε να κρυώσει, 200 γραμ. γάλα και 1 σφηνάκι κονιάκ. Φυσικά, αν δεν σας αρέσει ο καφές τον αντικαθιστάτε με 50 γραμ. γάλα. Ενώνετε και τα τρία υλικά σε ένα μπολ.

Βουτάτε τα σαβαγιάρ και από τις δύο πλευρές στιγμιαία και τα τοποθετείτε σε ένα ορθογώνιο τάπερ ή ταψί καλύπτοντας όλο τον πάτο του. Ρίχνετε τη μισή ποσότητα της κρέμας και την απλώνετε. Ξαναβάζετε μια στρώση από τα σαβαγιάρ και προσθέτετε την υπόλοιπη κρέμα. Βάζετε το τιραμισού στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Τέλος, πριν το σερβίρετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με αρκετό κακάο.




Tip: Τέλεια ιδέα θα ήταν να φτιάξετε και ατομικά τιραμισού σε φλιτζάνια του καφέ ή ποτήρια. Τα σαβαγιάρ που σας περίσσεψαν μπορείτε να τα φυλάξετε σε ένα καλά κλειστό τάπερ στο ψυγείο για μία με δύο βδομάδες.


Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

1 σχόλιο:

  1. Αν και έκανα τη γρήγορη εκδοχή με έτοιμα σαβαγιάρ και χωρίς να βάλω καφέ,ήταν πολύ νόστιμο.Η κρέμα είναι πραγματικά βελούδινη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή