ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ PARIS-BREST

Ένα από τα κλασσικά πλέον γαλλικά γλυκά είναι το Paris-Brest. Ξεκίνησε σαν κολατσιό των αθλητών του ομώνυμου ποδηλατικού αγώνα λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας και καθιερώθηκε σαν γλύκισμα σε όλη τη χώρα. Έχει στρογγυλό σχήμα καθώς παραπέμπει σε τροχό και αποτελείται από ζύμη για σου και κρέμα πραλίνας. Στην εκδοχή που σας παραθέτω θα χρησιμοποιήσω κρέμα ζαχαροπλαστικής την οποία θα εμπλουτίσω με πραλίνα φουντουκιού και κομμάτια φουντουκιού. Φυσικά για να πετύχετε την τραγανή, γεμάτη ζύμη πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές μου.





ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ)


250 γραμ. γάλα πλήρες
250 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
125 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά
50 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 βανίλια
50 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. κρέμα γάλακτος (για να αφρατέψει)
100 γραμ. πραλίνα φουντουκιού (για να δώσετε γεύση)
50 γραμ. ψιλοκομμένα φουντούκια (προαιρετικά)




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε φτιάχνοντας την κρέμα από την προηγούμενη μέρα γιατί πρέπει να μείνει στο ψυγείο για κάποιες ώρες.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια χωρίς να ανακατεύετε. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με το αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα χτυπητήρι. Μόλις ζεσταθεί αρκετά το μείγμα του γάλακτος και πριν βράσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο το μισό περιεχόμενο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κόψει το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το περιεχόμενο του μπολ ξανά μέσα στην κατσαρόλα και την βάζουμε στο μάτι. Ανακατεύετε συνεχώς και έντονα με το χτυπητήρι το μείγμα. Μόλις δείτε να σφίγγει αρκετά η κρέμα κατεβάζετε από το μάτι και ρίχνετε το βούτυρο σε κομματάκια ανακατεύοντας απαλά για να λιώσει.




 Ύστερα το ρίχνετε σε ένα σκεύος με μεγάλη επιφάνεια, το σκεπάζετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να εφάπτεται ακριβώς πάνω στην κρέμα. Αφήνετε για μια ώρα την κρέμα μας ώστε να πέσει η θερμοκρασία πριν την τοποθετήσετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή ένα ολόκληρο βράδυ για να παγώσει και να δέσει.




 Όταν θελήσετε να την χρησιμοποιήσετε την βγάζουμε από το ψυγείο, την βάζετε σε ένα μπολ και την χτυπάτε με το μίξερ να αφρατέψει προσθέτοντας τα 100 γραμ. κρέμα γάλακτος κατά τη διάρκεια του χτυπήματος μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη βελούδινη κρέμα. Έπειτα προσθέτετε την πραλίνα συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ρίξετε και τα ψιλοκομμένα φουντούκια για έξτρα γεύση. Αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση της πραλίνας βάζετε περισσότερη (γούστα είναι αυτά!).


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ)

100 γραμ. γάλα
100 γραμ. νερό
80 γραμ. βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
100 γραμ. αλεύρι σκληρό
3 αυγά (και ένας κρόκος για επάλειψη)
Φουντούκια για γαρνίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και έπειτα μπορείτε να ανεβάσετε θερμοκρασία μέχρι να πάρει μια βράση.

Αποσύρετε από το μάτι, ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια δόση και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια μπάλα. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στο μάτι και ανακατεύετε, ξύνοντας τον πάτο για να ψηθεί ελάχιστα η ζύμη και να έχετε μια λεία μπάλα ζύμης.




Την αφήνετε σε ένα μπολ ή την βάζετε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάτε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για να πέσει η θερμοκρασία σας. Αναμιγνύετε ένα ένα τα αυγά μέσα στη ζύμη μέχρι να έχετε μια σφιχτή κρέμα.




Την τοποθετείτε σε κορνέ με μύτη σε σχήμα αστεριού, στριφογυρνάτε τις άκρες της σακούλας, την πατάτε να πλατύνει και την βάζετε στο ψυγείο για 10 με 20 λεπτά.







Έπειτα, στερεώνετε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα σας και φτιάχνετε κύκλους (2 κύκλους κάτω και 1 ακόμα από πάνω) και ξαναβάζετε το ταψί στο ψυγείο για άλλα δέκα με 20 λεπτά. Τα αλείφετε με τον κρόκο και ρίχνετε ψιλοκομμένα φουντούκια ή φιλέ αμύγδαλα.










          Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Τα τρυπάτε περιμετρικά σε διάφορα σημεία να φύγει ο ζεστός αέρας από μέσα και τα αφήνετε  να κρυώσουν εντελώς.




Τα κόβετε οριζόντια στα δύο, βάζετε αρκετή κρέμα στη βάση με ένα κορνέ, ρίχνετε λίγα χοντροκομμένα φουντούκια και τοποθετείτε επάνω το καπάκι. Πασπαλίζετε με ελάχιστη άχνη και σερβίρετε.












Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

2 σχόλια: