MILLEFEUILLE ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΠΡΑΛΙΝΑΣ

Αφορμή αυτής της συνταγής στάθηκε το γεγονός ότι μου περίσσεψε κρέμα από το Paris-Brest οπότε σκέφτηκα να την χρησιμοποιήσω για να φτιάξω ένα millefeuille . Θα μου πείτε ότι έχω ξαναφτιάξει και θα έχετε δίκιο αλλά τότε έδωσα τη συνταγή της κρέμας ζαχαροπλαστικής και χρησιμοποίησα έτοιμο φύλλο σφολιάτας. Σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας τραγανή και βουτυράτη σφολιάτα είτε για γλυκές είτε για αλμυρές δημιουργίες. Για την κρέμα με πραλίνα πατήστε ΕΔΩ, για την απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής πατήστε ΕΔΩ.




ΥΛΙΚΑ

500 γραμ. αλεύρι σκληρό
300 γραμ. βούτυρο
300 γραμ. παγωμένο νερό
2 κ.γ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. αλάτι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι και το τρίβετε με  το 1/4 περίπου από το βούτυρο για να πάρετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.




Ρίχνετε το χυμό και το μισό νερό και το ζυμώνετε με τον γάντζο προσθέτοντας λίγο  λίγο το υπόλοιπο νερό. Στόχος είναι να έχετε μία σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει.

Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και φτιάχνετε δύο μπαστουνάκια τα οποία τοποθετείτε σε σχήμα σταυρού. Με τον πλάστη ανοίγετε τον σταυρό προς όλες τις κατευθύνσεις πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.





Μέσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας χτυπάτε το υπόλοιπο βούτυρο με τον πλάστη να πλατύνει. Το τοποθετείτε στο κέντρο της ζύμης και κλείνετε διαδοχικά τις τέσσερις πλευρές. Τυλίγετε τη ζύμη σφιχτά με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 






Έπειτα, έχοντας τη ζύμη μπροστά σας την ανοίγετε από το κέντρο προς τα πάνω και προς τα κάτω ώστε να πάρετε ένα ορθογώνιο. Θα χρειαστεί λίγη δύναμη μιας και στο κέντρο βρίσκετε το παγωμένο βούτυρο. Μην το φοβηθείτε όμως. Διπλώνετε τις δύο άκρες στο κέντρο, τυλίγετε πάλι με την μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 









Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία 5 με 6 φορές, ανοίγοντας το κάθε φορά από την μακριά πλευρά του . Αυτή η διαδικασία βοηθάει στο να δημιουργηθούν  οι στρώσεις μέσα στη σφολιάτα.

Τέλος, ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο φύλλο (τόσο ώστε να καλύπτει τη λαμαρίνα σας), το τοποθετείτε πάνω στη λαδόκολλα με την οποία στρώσατε το ταψί σας και το τρυπάτε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία γιατί δεν θέλετε να σας φουσκώσει. Ψήνετε τη σφολιάτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μόλις ψηθεί τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.




ΣΥΝΘΕΣΗ

Κόβετε τη σφολιάτα σε λωρίδες και την κάθε λωρίδα σε 3 κομμάτια. Το μέγεθος εξαρτάται από το πόσο μεγάλο θέλετε το κάθε κομμάτι. Αυτή η ποσότητα βγάζει 4-6 ατομικά κομμάτια.





Παίρνετε ένα κομμάτι σφολιάτας, βάζετε κρέμα με το κορνέ, τοποθετείτε το δεύτερο κομμάτι, ξαναβάζετε κρέμα και το τρίτο κομμάτι είτε το βάζετε ολόκληρο είτε το θρυμματίζετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή/και με ξηρούς καρπούς.










Tip: Καλό θα ήταν να ετοιμάζετε το κάθε ατομικό millefeuille ακριβώς πριν το σερβίρετε για να διατηρείται τραγανή η σφολιάτα και να μην σας νοτίσει και μαλακώσει. 




Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου