ΕΚΛΕΡ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Ένα από τα πρώτα γλυκά που μας έρχεται στο μυαλό όταν θέλουμε να κεράσουμε για τη γιορτή μας είναι τα γνωστά σε όλους εκλεράκια. Η ζύμη είναι ίδια με αυτή των choux μόνο που είναι μακρόστενα, γεμισμένα με αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής και γλασαρισμένα με σοκολάτα.




ΥΛΙΚΑ (για την κρέμα ζαχαροπλαστικής)

250 γραμ. γάλα πλήρες
250 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
125 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά
40 γραμ. κορν φλάουρ ή αλεύρι
1 βανίλια
50 γραμ. βούτυρο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια χωρίς να ανακατεύετε. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με το κορν φλάουρ ή το αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα χτυπητήρι. Μόλις ζεσταθεί αρκετά το μίγμα του γάλακτος και πριν βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το μισό περιεχόμενο στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κόψει το μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το περιεχόμενο του μπολ ξανά μέσα στην κατσαρόλα και την βάζετε στο μάτι. Ανακατεύετε συνεχώς και έντονα με το χτυπητήρι το μίγμα. Μόλις δείτε να σφίγγει αρκετά η κρέμα κατεβάζετε από το μάτι και ρίχνετε το βούτυρο σε κομματάκια ανακατεύοντας απαλά για να λιώσει.

 Ύστερα το ρίχνετε σε ένα σκεύος με μεγάλη επιφάνεια, το σκεπάζετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να εφάπτεται ακριβώς πάνω στην κρέμα. Αφήνετε για μια ώρα την κρέμα μας ώστε να πέσει η θερμοκρασία πριν την τοποθετήσετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να παγώσει και να δέσει.

 Όταν θελήσετε να την χρησιμοποιήσετε την βγάζετε από το ψυγείο, την βάζετε σε ένα μπολ και την χτυπάτε με το μίξερ να αφρατέψει προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος ακόμα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη βελούδινη κρέμα.




ΥΛΙΚΑ (για τα εκλέρ)

150 γραμ. γάλα
150 γραμ. νερό
100 γραμ. βούτυρο
150 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά στρώνετε το ταψί σας με λαδόκολλα. Ύστερα, σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό, το γάλα και το βούτυρο και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία προσέχοντας να λιώσει το βούτυρο πριν αρχίσει να βράζει. Αφού λιώσει το βούτυρο αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση και έπειτα κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε αμέσως το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε μέχρι να μαζευτεί όλη η ζύμη γύρω από την κουτάλα σας. Τότε τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μπολ και περιμένετε 5 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

 Έπειτα ρίχνετε ένα ένα τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας καλά μετά τη προσθήκη του κάθε αυγού μέχρι να έχετε μια ομογενοποιημένη κρέμα κάθε φορά. Μόλις τελειώσετε με τα αυγά, βάζετε την κρέμα σε ένα κορνέ και ανάλογα με το πόσο χοντρά θέλετε τα εκλέρ σας κόβετε τη μύτη του κορνέ στην επιθυμητή διάμετρο. Κόβετε στο ταψί σας τη ζύμη σε μπαστουνάκια και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο σας στους 200οC για 25 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο σας γιατί υπάρχει περίπτωση να ξεφουσκώσουν τα εκλέρ σας. Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.


ΥΛΙΚΑ (για το γλάσο σοκολάτας)

200 γραμ. κουβερτούρα
150 γραμ. κρέμα γάλακτος
1 σφηνάκι κονιάκ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος, την ρίχνετε πάνω στην κομμένη κουβερτούρα και με μια μαρίζ ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Προσθέτετε και το κονιάκ ανακατεύοντας. 




ΣΥΝΘΕΣΗ

Παίρνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και γεμίζετε τα εκλέρ σας είτε με ένα κορνέ είτε τα ανοίγετε για να τα γεμίσετε. Έπειτα βουτάτε την επάνω πλευρά στο γλάσο σοκολάτας και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

2 σχόλια: