ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Η ώρα για τους λάτρεις της κολοκύθας έφτασε. Το φθινόπωρο είναι ο μήνας που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τις κολοκύθες του για να φτιάξει πίτες, σούπες, κρέμες, ακόμα και κέικ. Η δική μου κολοκύθα ήρθε απευθείας από το χωριό της κουμπάρας μου. Μία κολοκύθα 5 κιλών που έδωσε 4,2 κιλά καθαρή σάρκα. Η διαδικασία κοπής χρειάζεται πολύ κοφτερό μαχαίρι και μεγάλη προσοχή με τα δάχτυλά σας. Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα ενώ ανάλογα με τις γεύσεις μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, κράνμπερις ή καρύδια. Παρακάτω σας παρουσιάζω την ατομική κολοκύθα σε ρολά ενώ μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε με τα ίδια φύλλα κρούστας μια μεγάλη πίτα. Ετοιμαστείτε να πλημμυρίσει το σπίτι σας αρώματα.




ΥΛΙΚΑ (για 11-14 ρολά)

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1,5 κιλό σάρκα κολοκύθας
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι καρύδια
1 1/2 κ.γ. κανέλα
1/2  κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικό)
250 γραμ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε ανοίγοντας την κολοκύθα σας στη μέση και αφαιρείτε τα σπόρια με ένα κουτάλι (μπορείτε να κρατήσετε τους σπόρους, να τους ψήσετε και να φτιάξετε τον δικό σας πασατέμπο). Έπειτα αφαιρείτε την φλούδα της κολοκύθας και την κόβετε σε μικρά κομμάτια.






Βάζετε το κομμάτια σε μια κατσαρόλα με το φλιτζάνι νερό και τα αφήνετε να βράσουν, να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να εξατμιστούν. Λίγο πριν εξατμιστούν εντελώς, αποσύρετε από το μάτι και με ένα πιρούνι πολτοποιείτε τα κομμάτια. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα καρύδια και συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας, μέχρι να έχετε μια κρέμα χωρίς υγρά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Για να φτιάξετε τα ατομικά μπουρέκια πρέπει να πάρετε το κάθε φύλλο, να αλείψετε το μισό με βούτυρο και να το διπλώσετε κατά μήκος στη μέση και να το ξαναβουτυρώσετε. Βάζετε στο πάνω μέρος του φύλλου 1,5 κ.σ. από τη γέμιση, διπλώνετε προς το κέντρο τις άκρες κλείνοντας μέσα τη γέμιση, βουτυρώνετε όλη την επιφάνεια και ρολάρετε τη γέμιση προσεκτικά προς τα κάτω. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα ή η γέμιση.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα ρολά σας. Αφήνετε να κρυώσουν και μπορείτε να τα πασπαλίσετε με άχνη και κανέλα πριν τα σερβίρετε.





Tip: Μπορείτε, όπως ανέφερα, να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα βάζοντας εναλλάξ 3-4 φύλλα, το καθένα βουτυρωμένο, και μια ποσότητα από την κρέμα, επαναλαμβάνοντας μέχρι να σας τελειώσουν η κρέμα και τα φύλλα.


Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου