ΑΦΡΑΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Αφορμή  γι’ αυτήν την συνταγή στάθηκε η επιθυμία μου για ένα γευστικό τσουρέκι που να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά των ζαχαροπλαστείων. Αντίθετα είναι το τελειότερο τσουρέκι που θα φάτε ποτέ σας, γεμάτο ίνες και πάνω από όλα φτιαγμένο από σας. Θα χρειαστείτε ένα δυνατό μίξερ για το ζύμωμα, διαφορετικά πρέπει να έχετε πολύ δυνατά χέρια και μεγάλη υπομονή για να το ζυμώσετε μόνοι σας. Την ίδια συνταγή μπορείτε να την  χρησιμοποιήσετε για την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτά σας  παραλείποντας το στάδιο πλεξίματος σε πλεξούδες.




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ (3 τεμάχια)
75 γραμ. νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια των 8 γραμ. Ξηρή
350 γραμ. γάλα πλήρες
180 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά (150 γραμ.)
100 γραμ. βούτυρο
760 γραμ.-1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
10 γραμ. μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα (συνολικά)
Λίγες σταγόνες έλαιο πορτοκαλιού (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟΥΣ 35 OC.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να χλιαρύνει , ρίχνετε τη μισή ποσότητα στο μπολ του μίξερ σας και διαλύετε μέσα σε αυτό τις μαγιές με τη μισή ζάχαρη. Προσθέτετε το μαχλέπι, το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, το κακουλέ και τη μαστίχα. Ανακατεύοντας με τον γάντζο ρίχνετε το μισό αλεύρι και έπειτα ρίχνετε το αλάτι και το έλαιο πορτοκαλιού. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνε τε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχετε  μία ζύμη ελαστική που να κολλάει ελαφρά στα τοιχώματα του κάδου.

Αλευρώνετε τα χέρια σας, μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο σας και την δουλεύετε με τα χέρια σας προσθέτοντας λίγο αλεύρι εάν χρειάζεται μέχρι να μην κολλάει καθόλου. Έπειτα την τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ, την σκεπάζετε με μεμβράνη (τεντωμένη) και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο σας στο 30οC μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1,5 ώρα).

Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη σας, τη χωρίζετε σε 3 κομμάτια και το κάθε κομμάτι σε άλλα δύο. Με το κάθε ζευγάρι φτιάχνετε δύο μπαστουνάκια, τα τοποθετείτε σε σχήμα σταυρού και διπλώνετε κάθε φορά τις απέναντι πλευρές εναλλάξ μέχρι να έχετε μια πλεξούδα.  Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα τρία ζευγάρια ζύμης μέχρι να έχετε τρία τσουρέκια. Τα τοποθετείτε σε λαμαρίνες που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, και τα βάζετε ξανά στο φούρνο να φουσκώσουν για 1-1,5 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το φούρνο και τον προθερμαίνετε στους  170οC. Ετοιμάζετε ένα μίγμα από έναν κρόκο αυγού και δύο κουταλιές γάλα και με ένα πινέλο το αλείφετε πάνω στα τσουρέκια σας με προσοχή για να μην ξεφουσκώσουν.  Προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε από πάνω φιλέ αμύγδαλο ή μαυροκύμινο. Αν έχετε σκοπό να τα επικαλύψετε με σοκολάτα δεν θα ρίξετε τίποτα.  Βάζετε μία μία τις λαμαρίνες στον φούρνο, μία θέση κάτω από τη μέση, και ψήνετε για μισή ώρα περίπου την κάθε μία ή μέχρι να πάρουν έναν ωραίο βαθύ καστανό χρώμα.

Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Για να τα διατηρήσετε τα τυλίγετε καλά με μεμβράνη έκτος αν έχετε χρησιμοποιήσει επικάλυψη.




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
400 γραμ. κουβερτούρα
200 γραμ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. γλυκόζη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε ένα σκεύος να βράσει και μόλις βράσει διαλύετε μία κουταλιά της σούπας γλυκόζη. Αποσύρετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε πάνω στην κουβερτούρα που έχετε κόψει σε ένα μπολ. Ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα.

Τοποθετείτε το τσουρέκι που θέλετε να επικαλύψετε σε μια σχάρα και τη σχάρα πάνω σε ένα ταψί (για να μην λερώσετε τον τόπο) και το περιχύνετε με την κουβερτούρα μέχρι να το καλύψετε όλο. Προαιρετικά μπορείτε να λιώσετε 30 γραμ. λευκή κουβερτούρα με 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος και με την βοήθεια ενός κουταλιού να φτιάξετε γραμμές πάνω στο τσουρέκι σας.  Το αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Η επικάλυψη παίρνει την υφή πάστας, δεν σκληραίνει εντελώς.




Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου