ΠΟΛΩΝΕΖΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ MAKOWIEC (ΡΟΛΟ ΖΥΜΗΣ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ)


Πέντε μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες βρίσκονται στο απόγειο τους. Προετοιμαζόμαστε όλοι για την ξεχωριστή γιορτή μικρών και μεγάλων. Στολίζουμε τα σπίτια μας, ψωνίζουμε τα δώρα μας (τόσο για τους άλλους όσο και για μας), φτιάχνουμε τα παραδοσιακά γλυκά μας. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες έχουν την τιμητική τους αλλά κοντά τους έρχονται και οι μπακλαβάδες και τα λοιπά σιροπιαστά αλλά και παραδοσιακά γλυκά από όλον τον κόσμο. Ένα τέτοιο παραδοσιακό γλυκό θα σας παρουσιάσω σήμερα. Το Makoviec έρχεται από την Πολωνία και αποτελείται από ζύμη και γέμιση με βάση τον παπαρουνόσπορο (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς της επιλογής σας). Πιστεύεται ότι ο παπαρουνόσπορος διασφαλίζει την χαρά και την ευτυχία και διώχνει τα κακά πνεύματα γι’αυτό και χρησιμοποιείται μέσα σε αυτό το χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μια πολύ εύκολη συνταγή αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για ζύμη με μαγιά. Εύκολη λοιπόν, με απλά υλικά (εντάξει, εκτός από τον παπαρουνόσπορο!) και με απίθανη γεύση, έρχεται να συμπληρώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

*Η παρακάτω δοσολογία φτιάχνει δύο μεγάλα ρολά




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ)


1200 γραμ. (περίπου)  αλεύρι σκληρό
450 γραμ. γάλα
115 γραμ. βούτυρο
150 γραμ. ζάχαρη
5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 μαγιά (ξηρή ή νωπή)
1 κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ)

200 γραμ. παπαρουνόσπορο
110 γραμ. γάλα
170 γραμ. βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
120 γραμ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλ. καρύδια (προαιρετικό)
2 φλ. σταφίδες (προαιρετικό)





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε ελαφρά 100 γραμ. από το γάλα και διαλύετε μέσα σε αυτό τη μαγιά μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, λιώνετε το βούτυρο και τα ρίχνετε στον κάδο την κουζινομηχανής . Προσθέτετε τα 1000 γραμ. αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι, το ξύσμα και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνετε με τον γάντζο. Μετά από 2-3 λεπτά ζύμωμα ρίχνετε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια σας. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την αφήνετε να φουσκώσει 1-2 ώρες ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.




Όσο περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη, φτιάχνετε τη γέμιση. Ζεσταίνετε αρκετά το γάλα, να είναι καυτό. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα με τον παπαρουνόσπορο και το αφήνετε για 1 ώρα. Πριν ανοίξετε τη ζύμη σε φύλλο βάζετε το μείγμα του παπαρουνόσπορου στον πολυκόφτη σας ή σε μύλο καφέ και αλέθετε να σπάσουν οι σπόροι για να βγάλουν τα έλαιο τους. Έπειτα σε ένα μπολ ανακατεύετε τον αλεσμένο παπαρουνόσπορο με το βούτυρο και το ξύσμα με ένα πιρούνι να γίνουν μια πάστα.




Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση. Παίρνετε το ένα κομμάτι και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγετε σε ορθογώνιο φύλλο. Απλώνετε τη μισή γέμιση και σκορπάτε το ένα φλιτζάνι σταφίδες και το μισό φλιτζάνι καρύδια. Διπλώνετε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό, κλείνετε τις άκρεςς να μην βγει η γέμιση και το βάζετε είτε σε λαμαρίνα είτε σε μακρόστενη φόρμα κέικ, που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση. Σκεπάζετε τα ρολά σας για 1 ώρα να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 170οC για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα στην επιφάνεια τους.








Τα αφήνετε να κρυώσουν και μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να φτιάξετε ένα γλάσο ανακατεύοντας 2 φλιτζάνια άχνη με λίγο γάλα και να περιχύσετε τα ρολά σας με αυτό. 




Tips: Μπορείτε να ετοιμάσετε τα δύο ρολά αλλά το ένα να το βάλετε στο ψυγείο και να το ψήσετε μετά από μέρες (μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 3-4 μέρες), αφού το αφήσετε 3-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσει.

Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου