ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ = ΠΑΓΩΤΟ και ΠΑΓΩΤΟ = ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ. Έφτασε επιτέλους το καλοκαίρι και μπήκε δυναμικά με υψηλές θερμοκρασίες οπότε χρειαζόμαστε κάτι δροσιστικό και συνάμα απολαυστικό, χρειαζόμαστε ένα (δύο, τρία, δέκα… ) ΠΑΓΩΤΟ . Το αυθεντικό παγωτό περιέχει γάλα, δηλαδή μεγάλη ποσότητα νερού γι’ αυτό όταν μπει στην κατάψυξη και παγώσει θα δημιουργήσει κρυστάλλους, κάτι που δεν θέλουμε γι’ αυτό ή θα χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή ή θα πρέπει για το πρώτο τρίωρο να βγάζουμε το παγωτό μας από την κατάψυξη κάθε μισάωρο, να το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και να το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, μια χρονοβόρα διαδικασία. Οπότε σήμερα θα σας δείξω μια συνταγή για βελούδινο παγωτό καραμέλας με τη χρήση παγωτομηχανής. Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε το εύκολο παγωτό χωρίς παγωτομηχανή με την βασική συνταγή που θα βρείτε ΕΔΩ προσθέτοντας στο τέλος την καραμέλα που θα φτιάξουμε παρακάτω. Στην συνταγή αυτήν έβαλα επίσης κομμάτια μαλακού μπισκότου. Εσείς μπορείτε να βάλετε ξηρούς καρπούς ή να το απολαύσετε σκέτο. Η συνταγή βγάζει περίπου 1 λίτρο παγωτό. Για να χρησιμοποιήσετε την παγωτομηχανή θα πρέπει να έχετε καταψύξει για 24 ώρες τον κάδο της.






ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ)

350 γραμ. ζάχαρη
170 γραμ. κρέμα γάλακτος
50 γραμ. βούτυρο
1 κ.γ. ανθό αλατιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ψηλό τηγάνι λιώνετε σταδιακά (κουταλιά-κουταλιά) τη ζάχαρη με μια ξύλινη κουτάλα και μόλις πάρει ένα σκούρο χάλκινο χρώμα ρίχνετε με πολλή προσοχή φουσκώσει την κρέμα γάλακτος που έχετε ζεστάνει ανακατεύοντας για ένα λεπτό ακόμα. Πρέπει να προσέξετε γιατί θα φουσκώσει η καραμέλα μόλις ρίξετε την κρέμα γάλακτος. Κατεβάζετε από το μάτι, και αφού πέσει η θερμοκρασία αλλά όσο είναι ακόμα ζεστή η καραμέλα ρίχνετε το βούτυρο σε κύβους και ανακατεύετε να λιώσει. Τέλος ρίχνετε και τον ανθό αλατιού.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ)



200 γραμ. κρέμα γάλακτος
200 γραμ. γάλα
1/2 κ.γ. έλαιο βανίλιας
καραμέλα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε με το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί, με υφή γιαουρτιού. Προσθέτετε το γάλα και την βανίλια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Έπειτα ρίχνετε την μισή καραμέλας ανακατεύοντας.






Βγάζετε τον κάδο από την κατάψυξη, τον τοποθετείτε στην παγωτομηχανή και την βάζετε σε λειτουργία. Ρίχνετε το μείγμα του παγωτού και ακολουθείτε τις οδηγίες της παγωτομηχανής σας. Στο τέλος θα έχετε ένα σταθερό αλλά μαλακό μείγμα. Το ρίχνετε σε ένα τάπερ, ρίχνοντας παράλληλα κουταλιά κουταλιά, σε διάφορα σημεία την καραμέλα που σας περίσσεψε, τα μπισκότα σε κομμάτια ή τους ξηρούς καρπούς και λίγο ακόμα ανθό αλατιού. Το κλείνετε και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες πριν σερβίρετε. Μπορείτε να προσθέσετε έξτρα καραμέλα κατά το σερβίρισμα.





Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου