ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ


Ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά είναι αδιαμφισβήτητα η γαλατόπιτα. Φτιαγμένη με υλικά που παρήγαγε κάθε ελληνικό σπίτι της υπαίθρου κάποιες δεκαετίες πίσω, όπως γάλα και βούτυρο, σε συνδυασμό με το μεράκι της εκάστοτε νοικοκυράς για το άνοιγμα του φύλλου, φτάνει ως τις μέρες μας αναλλοίωτο αλλά και μοναδικό. Η απαλή, βελούδινη κρέμα του δένει με το τραγανό  φύλλο  ενώ τα μπαχαρικά έρχονται να συμπληρώσουν το γευστικό παζλ. Θυμίζει αρκετά γαλακτομπούρεκο, και ως προς τα υλικά και την προετοιμασία αλλά και ως προς την γεύση.






ΥΛΙΚΑ

900 γραμ. γάλα πλήρες
150 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γραμ ζάχαρη
2 αυγά
50 γραμ. βούτυρο (αγελάδας ή πρόβειο)
1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
6 φύλλα κρούστας
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
½ φλ. Καρύδια ψιλοκομμένα
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Τριμμένο μοσχοκάρυδο




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεκινάτε φτιάχνοντας την κρέμα.  Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύετε μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίχνετε σταδιακά τη μισή ποσότητα μέσα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας για να μην κόψει το μείγμα. Ρίχνετε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα και την ξαναβάζετε στο μάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα σας. Αποσύρετε από τη φωτιά και προθέτετε τα 50 γραμ. βούτυρο ανακατεύοντας καλά. Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ, την σκεπάζετε με μεμβράνη, εφαρμόζοντας καλά στην επιφάνεια για να μην δημιουργηθεί κρούστα  και αφήνετε  να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.





Σε ένα μικρό μπολ ενώνετε τη ζάχαρη με την κανέλα ενώ σε ένα άλλο έχετε τα ψιλοκομμένα καρύδια.  Βουτυρώνετε ένα ταψί  25-30 εκ. και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με την κανελοζάχαρη. Τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνετε και ρίχνετε ένα μέρος από τα καρύδια. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα πασπαλίζοντας μία με την κανελοζάχαρη και μία με τα καρύδια.








Ρίχνετε και απλώνετε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στα φύλλα, μαζεύετε προς τα μέσα ό,τι περισσεύει, τρίβετε λίγο μοσχοκάρυδο στην επιφάνεια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 170οC  για 45-50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν  τα φύλλα ένα ωραίο χρυσό χρώμα και η κρέμα να σταθεροποιηθεί . 








Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και, αν θέλετε, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα πριν σερβίρετε.








Tip: για του λάτρεις του λεμονιού, μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα ξύσμα από μισό λεμόνι.

Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου