ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ (ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ)

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να φτιάξω πραλίνα φουντουκιού, είχα πάρει τα φουντούκια και έψαχνα να βρω κάποια συνταγή που να μου κάνει το κλικ. Τελικά έπεσα πάνω σε μια συνταγή που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Την προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα και το αποτέλεσμα ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ. Πραγματικά μπορεί να συγκριθεί άνετα με τη πραλίνα γνωστής εταιρείας, μόνο που σε αυτή ξέρω πολύ καλά τι έχω βάλει. Είναι μια πλούσια σοκολατένια, φουντουκένια πραλίνα, με λίγη ζάχαρη. Το σίγουρο είναι πως όταν την φτιάξετε δε θα σταματάτε να την τρώτε με ψωμί, με pancakes, με το κουτάλι ή μέσα σε άλλα γλυκά (δείτε το BROWNIES ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ). 




ΥΛΙΚΑ (για 400 γραμ. πραλίνα)

150 γραμ. φουντούκια ωμά
3 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ηλιέλαιο)
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (ή  2 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου)
1 κ.σ. άγλυκο κακάο
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ. έλαιο βανίλιας
180 γραμ. κουβερτούρα (90 γραμ. υγείας και 90 γραμ. γάλακτος)*

*Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας αλλά παρόλα αυτά ή επιθυμία για το αγαπημένο σας άλειμμα παραμένει, γι’ αυτό μπορείτε να την κάνετε νηστίσιμη βάζοντας μόνο κουβερτούρα υγείας.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ξεκινάτε με το να αποφλοιώσετε και να ψήσετε τα φουντούκια. Τα απλώνετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε στους 120 οC για 15-20 λεπτά. Τα βγάζετε από τον φούρνο, τα βάζετε μέσα σε μια πετσέτα κουζίνας φτιάχνοντας ένα πουγκί και τα τρίβετε μεταξύ τους. Θα δείτε ότι τα περισσότερα θα έχουν ξεφλουδιστεί. Δεν πειράζει αν κάποια δεν ξεφλουδιστούν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.






Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και την αφήνετε να κρυώσει ελάχιστα, όσο χτυπάτε τα φουντούκια.

Τοποθετείτε τα φουντούκια μαζί με το σησαμέλαιο σε ένα μπλέντερ ή ένα δυνατό πολυκόφτη και τα αφήνετε να αλεσθούν καλά, σταματώντας κατά διαστήματα και ξύνοντας τα τοιχώματα αν χρειαστεί. Θα πάρει περίπου ένα πεντάλεπτο μέχρι να έχετε μια ρευστή κρέμα.




Προσθέτετε το κακάο, την άχνη, το αλάτι, την βανίλια και ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε και την λιωμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά για να ενωθούν καλά τα υλικά σας. Η πραλίνα θα είναι λίγο υγρή αλλά θα σφίξει όσο έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου.




Ρίχνετε την πραλίνα σας σε ένα γυάλινο βάζο και την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κλείσετε. Τη διατηρείτε εκτός ψυγείου μιας και δεν έχει γαλακτοκομικά μέχρι 2-3 εβδομάδες. Αν πάλι την βάλετε στο ψυγείο θα χρειαστεί να την ζεστάνετε πριν την χρησιμοποιήσετε γιατί θα έχει σφίξει η σοκολάτα, όποτε γι’ αυτό δεν το προτείνω.





Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

1 σχόλιο: