ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά, με τις βροχές του και την πτώση της θερμοκρασίας, όποτε ήρθε η ώρα να μυρίσει το σπίτι μας από τα φθινοπωρινά, ζεστά αρώματα της κανέλας, του γαρύφαλλου, του τζίντζερ… Τι καλύτερο λοιπόν, από το να συνδυάσουμε τα αρώματα αυτά με την γλυκιά κόκκινη κολοκύθα η οποία βρίσκεται τώρα στην εποχή της. Παρακάτω σας εξηγώ τη διαδικασία παραγωγής πουρέ κολοκύθας από φρέσκια κολοκύθα, μια διαδικασία αρκετά εύκολη. Μπορείτε φυσικά να αγοράσετε έτοιμο πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι θα σας καταπλήξει η γεύση και τα αρώματα της τάρτας, σε συνδυασμό με την τραγανή βάση της.




ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Κόβετε την κολοκύθα στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τα σπόρια. Έπειτα σε κομμάτια, αφαιρείτε προσεκτικά την φλούδα με ένα μαχαίρι και βράζετε την ψίχα της κολοκύθας μαζί με ένα φλιτζάνι νερό μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.






Με ένα πιρούνι λιώνετε την κολοκύθα και μπορείτε να την περάσετε μέσα από ένα κόσκινο για να την λιώσετε εντελώς.  Την αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει και να κρυώσει. Από 1 κιλό ψίχα θα προκύψει περίπου μισό κιλό πουρές.


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ)

200 γραμ. αλεύρι σκληρό
100 γραμ. βούτυρο (από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
20 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκος
1-2 κουταλιές παγωμένο νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε τα κομμάτια του βουτύρου και το τρίβετε με το αλεύρι χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας ώσπου να έχετε ένα ψιχουλιαστό μίγμα.




Ρίχνετε τον κρόκο και το κρύο νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε ένα συμπαγές μίγμα.
           Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σφιχτά με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζετε στο ψυγείο για 30’ τουλάχιστον.




Μόλις έρθει η ώρα, τη βγάζετε από το ψυγείο, αλευρώνετε τον πάγκο σας και τον πλάστη σας και την ανοίγετε προσεκτικά με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού σας ώστε να σκεπάσει και τα τοιχώματα του. Μην αγχωθείτε αν σας σπάει. Μπορείτε, όταν την βάλετε στο ταψί να κλείσετε τις τρύπες βάζοντας ζύμη από τα σημεία που περισσεύει.

Με ένα μαχαίρι κόβετε τα κομμάτια που προεξέχουν και φτιάχνετε σχέδιο με τα δάχτυλά σας. Την ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ)

2 αυγά και 1 κρόκος
100 γραμ. ζάχαρη καστανή
100 γραμ. ζάχαρη λευκή
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ τζίντζερ τριμμένο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4  κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/8  κ.γ. κακουλέ τριμμένο
1/2 κ.γ ξύσμα λεμονιού
1/2 κ.γ αλάτι
500 γραμ. περίπου πουρές κολοκύθας
300 γραμ. κρέμα γάλακτος




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα και έπειτα προσθέτετε την κολοκύθα και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.








Βγάζετε τη φόρμα με την βάση από το ψυγείο, ρίχνετε τη γέμιση και την ξαναβάζετε μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος στους 200οC. Ψήνεται για 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 175οC για άλλα 45-55 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο της τάρτας. Σε περίπτωση που αρχίσει η ζύμη να παίρνει χρώμα την σκεπάζετε περιφερειακά με αλουμινόχαρτο για να μην παραψηθεί. 






Τέλος, αφού ψηθεί, την αφήνετε εκτός φούρνου να κρυώσει για τουλάχιστον δυο ώρες. Μπορείτε να σερβίρετε με μια κουταλιά ελαφριά χτυπημένη σαντιγί σε κάθε κομμάτι.



Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου