ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ BANOFFEE (ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ)

Μετά από σχεδόν ένα μήνα που δεν έχω ενημερώσει το blog μου με νέες συνταγές είμαι πάλι εδώ με μια εύκολη, γρήγορη και απολαυστική συνταγή. Ο λόγος για το banoffee, ένα γλυκό με διάφορες παραλλαγές, στο οποίο θα αξιοποιήσετε τις ώριμες μπανάνες σας. Παρακάτω σας δίνω την εκδοχή του banoffee σε ποτήρι με βάση από μπισκότα shortbread, ενώ μπορείτε να το φτιάξετε και σε τάρτα (για την ζύμη της τάρτας δείτε ΕΔΩ). Στο τέλος ακολουθεί και η νηστίσιμη εκδοχή του γλυκού μιας και βρισκόμαστε στην περίοδο της νηστείας για το Πάσχα. Είμαι σίγουρος ότι θα δοκιμάσετε όλες τις εκδοχές.






ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ SHORTBREAD)

350 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γραμ. ζάχαρη άχνη
375 γραμ. αλεύρι σκληρό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε χτυπώντας με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο να αφρατέψει και να ασπρίσει, ξύνοντας τα τοιχώματα του κάδου αν είναι απαραίτητο. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και έπειτα το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια στα χέρια σας.

Τη τυλίγετε σφιχτά με μεμβράνη και τη βάζετε για μισή ώρα στο ψυγείο. Έπειτα την ανοίγετε με ένα πλάστη σε λεπτό φύλλο με ορθογώνιο σχήμα (ιδανικά στο μέγεθος της λαμαρίνας σας) πάνω σε λαδόκολλα για να μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα τη ζύμη στη λαμαρίνα.

Χαράζετε σε λωρίδες των 2 εκ. και έπειτα σε 3 οριζόντια κομμάτια ή κόβετε κύκλους με το ποτήρι στο οποίο θα βάλετε το banoffee. Τρυπάτε με ένα πιρούνι κάθε κομμάτι που προκύπτει και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 οC για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα περιμετρικά.

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.






ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ)

250 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. κρέμα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ψηλό τηγάνι λιώνετε σταδιακά (κουταλιά-κουταλιά) τη ζάχαρη με μια ξύλινη κουτάλα και μόλις πάρει ένα σκούρο χάλκινο χρώμα ρίχνετε με πολλή προσοχή την κρέμα γάλακτος που έχετε ζεστάνει, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να πήξει ελαφρά. Πρέπει να προσέξετε γιατί θα φουσκώσει η καραμέλα μόλις ρίξετε την κρέμα γάλακτος. Κατεβάζετε από το μάτι και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Όσο κρυώνει θα σφίγγει περισσότερο, δεν την θέλουμε πολύ σφιχτή.




ΣΥΝΘΕΣΗ

Στα ποτήρια σας θρυμματίζετε τα ορθογώνια μπισκότα σε χοντρά κομμάτια ή βάζετε από ένα στρόγγυλο μπισκότο. Από πάνω ρίχνετε μια κουταλιά από την καραμέλα, κόβετε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες και τοποθετείτε όσες ροδέλες θέλετε και ρίχνετε άλλη μια κουταλιά από την καραμέλα. Τέλος χτυπάτε 100 γραμ. με 150 γραμ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και βάζετε μια κουταλιά σε κάθε ποτήρι. Προαιρετικά τρίβετε λίγη κουβερτούρα στην κορυφή. 






ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Μπορείτε να φτιάξετε το νηστίσιμο banoffee βάζοντας ως βάση μπισκότα digestive τα οποία έχετε κάνε σκόνη και τα έχετε ενώσει με κουβερτούρα ή μαργαρίνη αντί για βούτυρο. Επίσης όπου αναφέρετε κρέμα γάλακτος (καραμέλα και σαντιγί) αντικαθιστάτε με φυτική κρέμα γάλακτος.

Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ανάλαφρο γλυκό κι εύκολο.Είναι γλυκό όσο πρέπει ,χωρίς να σε λιγώνει.Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν αντί για shortbreads,έβαλα μπισκότα digestive με τον ίδιο τρόπο,που φτιάχνουμε τη βάση του cheesecake.

    ΑπάντησηΔιαγραφή