ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ PANETTONE

Ένα από τα κλασσικά πλέον γλυκίσματα των Χριστουγέννων είναι και το panettone, το οποίο κατακλύζει, ιδίως τα τελευταία χρόνια,  τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων αυτές τις γιορτινές μέρες. Πρόκειται για την ιταλική εκδοχή του τσουρεκιού με έντονο το άρωμα και τη γεύση πορτοκαλιού. Περιέχει αποξηραμένα φρούτα και ως συνήθως ψήνεται σε ειδικές φόρμες, αλουμινένιες ή χάρτινες. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε μικρά panettone σε αλουμινένια κουτάκια από κονσέρβες, αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε την ειδική φόρμα. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οποιαδήποτε φόρμα με σούστα. Θα ψηλώσει αρκετά ακόμα κι έτσι. Μπορείτε να το προσφέρετε ακόμα και σαν δώρο, τυλίγοντάς το απλά σε ζελατίνα ή βάζοντας το σε ένα καλάθι με ένα ωραίο κρασί. Όσο καλύτερες και ποιοτικές είναι οι πρώτες ύλες σας τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμά σας.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ Ή 6-8 ΑΤΟΜΙΚΑ PANETTONE)

25 γραμ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
700 γραμ. αλεύρι σκληρό
125 γραμ. ζάχαρη
4 αυγά και 2 κρόκους
175 γραμ. γάλα
175 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. έλαιο βανίλιας
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
175 γραμ. αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε διαλύοντας τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα με μια κουταλιά ζάχαρη. Ρίχνετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε 100 γραμ. από το αλεύρι και ανακατεύετε με ένα χτυπητήρι (φουέ) μέχρι να πάρετε έναν χυλό. Σκεπάζετε σφιχτά με μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα να φουσκώσει.




Έπειτα ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, και με τον γάντζο ζυμώνετε το μείγμα ή εναλλακτικά ζυμώνετε με το χέρι. Σε περίπτωση που κολλάει η ζύμη ρίχνετε μία μία κουταλιά αλεύρι και συνεχίζετε το ζύμωμα.

Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και βάζετε τη ζύμη, την σκεπάζετε και την αφήνετε τουλάχιστον μια ώρα να διπλασιαστεί.





 Ξεφουσκώνετε το μείγμα, προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα και ζυμώνετε ξανά. Χωρίζετε τη ζύμη στα επιθυμητά κομμάτια, τα τοποθετείτε στις φόρμες σας τι οποίες έχετε καλύψει με λαδόκολλα, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν.







Μπορείτε, πριν φουρνίσετε τα panettone σας, να τα αλείψετε με ελάχιστο βούτυρο αν θέλετε να κάνουν μια κρούστα στην επιφάνεια ή να ψήσετε σκέτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα στην επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα απολαμβάνετε.






Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

2 σχόλια:

  1. Τέλειο! Αρωματικό και πολύ αφράτο! Δοκίμασα να τη φτιάξω σαν βασιλόπιτα και βγήκε τέλεια!! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!

    https://instagram.com/p/BOr6dwMhQRj_bGhXdHKw-vqYsl_OUCQ42b3sXY0/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Φαίνεται καταπληκτική! Καλή χρονιά σου εύχομαι, με υγεία!

      Διαγραφή