ΑΦΡΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και τα βραδινά τραπέζια θα γεμίσουν καλούδια για να υποδεχτούν φίλους και συγγενείς. Τα έντονα συναισθήματα, η χαρά, η ελπίδα, η αγάπη μάς προετοιμάζουν να υποδεχτούμε το καινούριο έτος με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα άσχημα και κρατώντας τις ωραίες στιγμές σαν ανάμνηση του προηγούμενου χρόνου. Μέσα λοιπόν, σε όλα αυτά τα καλούδια, εξέχουσα θέση έχει η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Σαν Βορειοελλαδίτης έχω συνδυάσει τη βασιλόπιτα με το τσουρέκι, την πολίτικη βασιλόπιτα δηλαδή, γεμάτη με τα αρώματα των μπαχαρικών και του βουτύρου. Οπότε δε θα μπορούσα να παραλείψω να σας παρουσιάσω μια συνταγή τσουρεκιού για να καταπλήξετε τους καλεσμένους σας. Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή κατά το φούσκωμα και αγάπη. Όση ώρα φουσκώνει εξάλλου μπορείτε να ασχοληθείτε με τις ετοιμασίες των υπόλοιπων φαγητών σας και δε θα καταλάβετε πως πέρασε ο χρόνος. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της συνταγής είναι ότι όλα σας τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, ούτε κρύα, ούτε υπερβολικά ζεστά.

Τέλος θα στολίσω τη βασιλόπιτα με ένα πανεύκολο και γρήγορο γλάσο με βάση την βανίλια (υποβρύχιο). Εναλλακτικά, για τους λάτρεις της μαστίχας, μπορείτε να το κάνετε και με μαστίχα, η οποία θα δώσει έξτρα γεύση στο τσουρέκι σας. Μπορείτε να το κάνετε είτε λευκό, είτε σοκολατένιο. Όπως και να επιλέξετε να το φτιάξετε θα ετοιμάσετε μια βασιλόπιτα που θα συγκρίνεται άνετα με τις αντίστοιχες των ζαχαροπλαστείων. Είτε την κόψετε για το καλό του δικού σας σπιτιού είτε την δωρίσετε σε φίλους και συγγενείς, πρέπει να είστε περήφανοι για το άψογο αποτέλεσμα γι’ αυτό σύμμαχος σας θα είναι ένα σκληρό αλεύρι πολυτελείας (ειδικό για τσουρέκια) το οποίο θα σας δώσει τις απαραίτητες ίνες που κάνουν τόσο λαχταριστό ένα τσουρέκι.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ)

1 κιλό αλεύρι σκληρό
60 γραμ. νωπή μαγιά ή 2,5 φακελάκια ξηρή
500 γραμ. γάλα
250 γραμ. ζάχαρη
4 αυγά (240 γραμ. περίπου)
125 γραμ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
1 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1 κ.γ. κακουλέ σκόνη
1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα θα φτιάξετε έναν χυλό στον κάδο του μίξερ με το γάλα, την μαγιά, τη μισή ζάχαρη και 300 γραμ. αλεύρι. Ανακατεύεται με ένα χτυπητήρι και αφού φτιάξετε τον χυλό, σκεπάζετε σφιχτά με μεμβράνη και τοποθετείτε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.





Αφού φουσκώσει ο χυλός ρίχνετε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι, το βούτυρο και τα μπαχαρικά και ζυμώνετε στην κουζινομηχανή σας με τον γάντζο. Εναλλακτικά ζυμώνετε αρκετά με τα χέρια. Καθώς ζυμώνετε ρίχνετε και το αλάτι. Πρέπει να έχετε μια ζύμη που να είναι ελαστική αλλά να μην κολλάει στα χέρια ή στον κάδο. Σε περίπτωση που κολλάει ρίχνετε σταδιακά λίγο αλεύρι ακόμα.

Μόλις φτιάξετε τη ζύμη, αλευρώνετε ελαφρά τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μεγάλου μπολ, βάζετε τη ζύμη και σκεπάζετε πάλι σφιχτά με μεμβράνη, αφήνοντας το για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Προσέξτε να είναι αρκετά μεγάλο το μπολ σας γιατί θα φουσκώσει αρκετά.





Έπειτα το πατάτε να ξεφουσκώσει, το σκεπάζετε και το αφήνετε να ξαναφουσκώσει για άλλη μια ώρα.

Τέλος το ξεφουσκώνετε, το χωρίζετε στα δύο, τα απλώνετε ελαφρά σε δύο ταψιά σε στρόγγυλο σχήμα και τα αφήνετε να φουσκώσουν για τελευταία φορά για άλλη μια ώρα.

Αλείφετε τα τσουρέκια σας με μείγμα ενός κρόκου και λίγου γάλακτος και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καστανό χρώμα. Τα αφήνετε να κρυώσουν και φτιάχνετε το γλάσο.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ)

350 γραμ. βανίλια υποβρύχιο (ή μαστίχα)
25 γραμ. κορν φλάουρ για λευκό ή 25 γραμ. κακάο για σοκολατένιο
15 γραμ. σπορέλαιο
45 γραμ. νερό ή γάλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σε χαμηλή θερμοκρασία για να λιώσει η βανίλια. Πρέπει να έχετε ένα γλάσο με υφή μελιού. Αν σας βγει υγρό βάζετε λίγη βανίλια ακόμα. Το αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το ρίχνετε στην βασιλόπιτα σας απλώνοντας το ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, το βάζετε σε ένα κορνέ με πολύ λεπτή μύτη και γράφετε ευχές για το νέο έτος. Μπορείτε να το φυλάξετε και να το ζεστάνετε λίγο στα μικροκύματα, όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, γιατί σταθεροποιείται μόλις κρυώσει.






Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

1 σχόλιο:

  1. Πανεύκολη συνταγή ακόμη κι αν δεν έχεις κουζινομηχανή. Η επιτυχία είναι εγγυημένη και το σπίτι μοσχοβολάει αρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή