ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΣΤΗ ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

 Η σημερινή συνταγή βασίζεται στη ζύμη για τα ρολά κανέλας μόνο που όταν την τυλίξετε σε ρολό αντί να την κόψετε σε σαλιγκάρια, την κόβετε κατά μήκος και στριφογυρνάτε τα δύο μέρη ώστε να πάρετε μια πλεξούδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζύμη για τσουρέκι για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.


Όσον αφορά στη γέμιση, χρησιμοποίησα πραλίνα φουντουκιού και ψημένα φουντούκια για έξτρα γεύση, ενώ μετά το ψήσιμο άλειψα το γλυκό με μείγμα μαρμελάδας ροδάκινο και πρόσθεσα κροκάν φουντουκιού. Εγγυώμαι ότι από την στιγμή που θα ξεκινήσετε να το τρώτε δε θα θέλετε να σταματήσετε, γι’ αυτό προτείνω να φτιάξετε 2-3 τσουρέκια.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ)

50 γραμ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξηρή
125 γραμ. χλιαρό γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
300-350 γραμ. αλεύρι σκληρό
50 γραμ. ζάχαρη
1 αυγό
1/2  κ.γ. έλαιο βανίλιας
1/2  κ.γ. αλάτι


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ)

200 γραμ. πραλίνα φουντουκιού
50 γραμ. ψημένα φουντούκια (χοντροκομμένα)


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΚΑΝ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ)

50 γραμ. φουντούκια
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή καστανή ζάχαρη


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑ)

2 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο ή πορτοκάλι
2 κ.σ. νερό




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και το αφήνετε για 5 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα λιώνετε το βούτυρο, τοποθετείτε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ (τα 300 γραμ. αλεύρι για αρχή) και ρίχνετε και το βούτυρο. Τέλος, προσθέτετε το γάλα με τη μαγιά και ξεκινάτε το ζύμωμα με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα ρίχνετε κουταλιά κουταλιά παραπάνω αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα.

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη σας, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 15’. Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής την ξαναβάζετε στο μίξερ και την ζυμώνετε για 15’ ακόμα σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα, λαδώνετε ελαφρά ένα άλλο μπολ και τοποθετείτε μέσα τη ζύμη σκεπάζοντάς την. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.




 Μόλις διπλασιαστεί, αλευρώνετε τον πάγκο σας και με τον πλάστη σας την ανοίγετε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο φύλλο. Αλείφετε με την πραλίνα και σκορπάτε τα φουντούκια προσέχοντας να καλύψετε όλη την επιφάνεια. Έπειτα τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από την πιο φαρδιά πλευρά. Κόβετε το ρολό σας κατά μήκος σε δύο ίσα κομμάτια και προσεκτικά τα στριφογυρνάτε μεταξύ τους.  Το τοποθετείτε σε μία ελαφρώς βουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα για κέικ και σκεπάζετε ξανά με πετσέτα αφήνοντας τη ζύμη σας να φουσκώσει. (Σε περίπτωση που δεν χωράει σε μία μπορείτε να το κόψετε στη μέση και να φτιάξετε δύο πλεξούδες.) Αλείφετε με μείγμα κρόκου και γάλακτος και το ψήνετε για 30 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα η επιφάνειά του.










Όση ώρα περιμένετε το τσουρέκι να ψηθεί, ετοιμάζετε το κροκάν φουντουκιού. Παίρνετε τα φουντούκια, τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι και προσθέτετε το σιρόπι σφενδάμου ή τη ζάχαρη. Ανακατεύετε τα φουντούκια μέσα στο σιρόπι και μόλις καραμελώσουν, αποσύρετε από το μάτι, απλώνετε σε μια λαδόκολλα προσεκτικά και περιμένετε να κρυώσουν. Έπειτα τα ψιλοκόβετε στον πολυκόφτη σας.

Μόλις είναι έτοιμο το τσουρέκι το βγάζετε από τον φούρνο και ετοιμάζετε το μείγμα για το γλασάρισμα, το οποίο θα δώσει μια γυαλάδα στην επιφάνεια και θα βοηθήσει να κολλήσει το κροκάν φουντουκιού. Βράζετε το νερό με την μαρμελάδα για ένα λεπτό και έπειτα με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού και πασπαλίζετε με το κροκάν.







Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

2 σχόλια:

  1. Σοκολατοκολασμένο!!! θα το δοκιμάσω!

    Καλά μαγειρέματα,
    PanDora
    www.pandoraskitchen.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Δώρα μου! Περιμένω εντυπώσεις μολις το φτιάξεις!

      Διαγραφή