ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Το απόλυτο ταίρι του μελομακάρονου είναι φυσικά ο κουραμπιές. Συνυφασμένο κι αυτό με τα Χριστούγεννα, θυμίζει χιονισμένο τοπίο. Είναι ένα γλύκισμα που προήλθε από την Καρβάλη της Καππαδοκίας. Οι Έλληνες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν έξω από την Καβάλα, σε μια περιοχή που ονόμασαν Νέα Καρβάλη, και εκεί μετέφεραν τις γνώσεις και τις παραδόσεις τους. Δε θα μπορούσαν να λείπουν τα φαγητά και τα γλυκά τους. Από εκεί λοιπόν διαδόθηκε ο κουραμπιές με αποτέλεσμα οι κουραμπιέδες της Καρβάλης να είναι οι πιο γνωστοί σε όλη την Ελλάδα. Σαν Καβαλιώτης δεν θα μπορούσα να μην σας μεταφέρω την πατροπαράδοτη συνταγή του τόπου μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν ήμουν θαυμαστής των κουραμπιέδων, αλλά με αυτή τη συνταγή πραγματικά άλλαξα γνώμη.

Η κλασσική συνταγή απαιτεί αιγοπρόβειο βούτυρο αλλά επειδή μπορεί να φανεί βαρύ σε κάποιους μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αγελαδινό. Επίσης το αμύγδαλο μπορείτε να το βάλετε χοντροκομμένο η ψιλοκομμένο ανάλογα με τα γούστα σας. Όπως κι αν προτιμήσετε να τους φτιάξετε, το σίγουρο είναι ότι το σπίτι σας θα πλημμυρίσει αρώματα και θα ευχαριστήσετε και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 30 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ)

300 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. αμύγδαλο ωμό και ανάλατο με την φλούδα (για έξτρα γεύση)
500 γραμ. περίπου αλεύρι σκληρό
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
1 κ.γ. σόδα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κρόκος
Ανθόνερο για το ράντισμα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε καβουρντίζοντας τα αμύγδαλα στο τηγάνι ή στο φούρνο. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κόβετε στο επιθυμητό μέγεθος.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε τον κρόκο, και το κονιάκ μέσα στο οποίο διαλύετε τη σόδα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Βάζετε τον γάντζο στο μίξερ, προσθέτετε το αμύγδαλο, και ανακατεύοντας ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι. Θα πρέπει να πάρετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να τη ζυμώσετε ελάχιστα με αλευρωμένα χέρια.




Πλάθετε τους κουραμπιέδες σας στο επιθυμητό μέγεθος ή ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβετε σχήματα με κουπ-πατ. Τους τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα. Τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι να έχετε μπισκότο.






Βγάζετε από τον φούρνο, τους ραντίζετε με το ανθόνερο (θα το βρείτε σε συσκευασία σπρέι) αφήνετε για 5 λεπτά και έπειτα ρίχνετε κοσκινισμένη άχνη στην επιφάνεια μιας λαδόκολλας. Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες πάνω στη λαδόκολλα και τους πασπαλίζετε με αρκετή άχνη. Τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς, και τους βάζετε σε μια ωραία χριστουγεννιάτικη πιατέλα.






Tip: Για επιπλέον άρωμα και πιο ιδιαίτερη γεύση μπορείτε μαζί με το κονιάκ να προσθέσετε και ξύσμα πορτοκαλιού.








Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου