ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ

Ένα απόγευμα σκεφτόμουν ότι ήθελα να φτιάξω μια τάρτα, η οποία να μην είναι μία κλασσική σοκολατένια τάρτα. Έτσι, σκέφτηκα να φτιάξω μια γέμιση με κρέμα ζαχαροπλαστικής, εμπλουτισμένη με πραλίνα φουντουκιού και για γαρνιτούρα καραμέλωσα ξηρούς καρπούς σε σιρόπι σφενδάμου. Ο συνδυασμός γεύσεων και υφών θα κάνει την τάρτα σας ένα έργο τέχνης, που θα «στολίσει» υπέροχα τον απογευματινό καφέ σας.




ΥΛΙΚΑ (για το μπισκότο)

170 γραμ. αλεύρι σκληρό
100 γραμ. βούτυρο (από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
20 γραμ. ζάχαρη άχνη
30 γραμ. κακάο
1 κρόκος
1-2 κουταλιές παγωμένο νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε τα κομμάτια του βουτύρου και το τρίβετε με το αλεύρι χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας ώσπου να έχετε ένα ψιχουλιαστό μίγμα.





Ρίχνετε τον κρόκο και το κρύο νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε ένα συμπαγές μίγμα.

Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σφιχτά με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζετε στο ψυγείο για 30’ τουλάχιστον.

Μόλις έρθει η ώρα, τη βγάζετε από το ψυγείο, αλευρώνετε τον πάγκο σας και τον πλάστη σας και την ανοίγετε προσεκτικά με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού σας ώστε να σκεπάσει και τα τοιχώματα του. Μην αγχωθείτε αν σας σπάει. Μπορείτε, όταν την βάλετε στο ταψί να κλείσετε τις τρύπες βάζοντας ζύμη από τα σημεία που περισσεύει.

Με ένα μαχαίρι κόβετε τα κομμάτια που προεξέχουν και με ένα πιρούνι τρυπάτε όλο τον πάτο της ζύμης για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Καλύπτετε τον πάτο με λαδόκολλα και ρίχνετε μέσα φασόλια ή ρεβίθια φροντίζοντας να γεμίζουν όλη την επιφάνεια.

Βάζετε για 10 λεπτά το ταψί στο ψυγείο και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190οC. Ψήνετε την τάρτα σας για 15’, αφαιρείτε το βάρος και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα. Την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.





ΥΛΙΚΑ (για την κρέμα ζαχαροπλαστικής)

250 γραμ. γάλα πλήρες
250 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
125 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά
50 γραμ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
80 γραμ. πραλίνα φουντουκιού
Κρέμα γάλακτος (για το αφράτεμα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

                Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια χωρίς να ανακατεύετε. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με το κορν φλάουρ χρησιμοποιώντας ένα χτυπητήρι. Μόλις ζεσταθεί αρκετά το μίγμα του γάλακτος και πριν βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το μισό περιεχόμενο στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κόψει το μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ ξανά μέσα στην κατσαρόλα και την βάζουμε στο μάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς και έντονα με το χτυπητήρι το μίγμα. Μόλις δούμε να σφίγγει αρκετά η κρέμα κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε την πραλίνα ανακατεύοντας απαλά για να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 Ύστερα το ρίχνουμε σε ένα σκεύος με μεγάλη επιφάνεια, το σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να εφάπτεται ακριβώς πάνω στην κρέμα. Αφήνουμε για μια ώρα την κρέμα μας ώστε να πέσει η θερμοκρασία πριν την τοποθετήσουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να παγώσει και να δέσει.

 Όταν θελήσουμε να την χρησιμοποιήσουμε την βγάζουμε από το ψυγείο, την βάζουμε σε ένα μπολ και την χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος ακόμα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη βελούδινη κρέμα (περίπου 50-70 γραμ.).




ΥΛΙΚΑ (για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς)

1 φλιτζάνι ξηροί καρποί της επιλογής σας
1/2 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετείτε τα δύο υλικά σε ένα τηγάνι και περιμένετε να αρχίσει να βράζει το σιρόπι. Ανακατεύετε τους καρπούς ώστε να καραμελώσουν από όλες τις μεριές. Όταν το σιρόπι σχεδόν εξαφανιστεί, αποσύρετε από την φωτιά και απλώνετε τους καρπούς πάνω σε λαδόκολλα για να κρυώσουν.


ΣΥΝΘΕΣΗ

         Γεμίζετε με κρέμα την τάρτα μέχρι το χείλος του μπισκότου και ισιώνετε την επιφάνεια. Έπειτα με την βοήθεια ενός κορνέ μπορείτε να φτιάξετε κορυφές στις οποίες τοποθετείτε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς σας.


Tip: Αντί για σιρόπι σφενδάμου μπορείτε να φτιάξετε μια καραμέλα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Μόλις λιώσει και φτάσει στο επιθυμητό χρώμα της καραμέλας ρίχνετε τους καρπούς και ανακατεύετε.


Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου