ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

Σύμφωνα με τη θρησκεία και την παράδοση η φανουρόπιτα είναι ένα είδος κέικ  που, όπως λέει και το όνομα της, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Φανούριο. Την φτιάχνουμε όταν πραγματοποιηθεί το τάμα που έχουμε κάνει στον Άγιο για να βρεθεί (φανερωθεί) κάτι που έχουμε χάσει. Η μνήμη του Αγίου Φανουρίου εορτάζεται στις 27 Αυγούστου και γι'αυτό την παραμονή της εορτής φτιάχνουμε την φανουρόπιτα και την πάμε στον εσπερινό (κάποιες εκκλησίες κάνουν ειδική τελετή) για να την ευλογήσει ο ιερέας.

Η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που αποτελείται από μονό αριθμό υλικών, ως συνήθως 7 ή 9. Γι'αυτό τον λόγο μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε περίοδο νηστείας σαν κέικ. Η συνταγή που σας δίνω αποτελείται από 9 απλά υλικά. Είναι αφράτη, με αρκετή υγρασία λόγω του ελαιολάδου.




ΥΛΙΚΑ 

170 γραμ. ελαιόλαδο 
250 γραμ. ζάχαρη 
250 γραμ. χυμός πορτοκαλιού
100 γραμ. νερό
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμ. σταφίδες ξανθές
1 κ.γ γαρύφαλλο σε σκόνη 
1 κ.γ κανέλα
1κ.γ κονιάκ





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε στύβωντας τα πορτοκάλια για να πάρετε το χυμό τους. Έπειτα ρίχνετε σε ένα μπολ τις σταφίδες και τις αλευρώνετε με λίγο από το αλεύρι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καθίσουν όλες στον πάτο όταν έρθει η ώρα του ψησίματος.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Προσθέτετε την κανέλα και το γαρύφαλλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ύστερα ρίχνετε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τις αλευρωμένες σταφίδες και ανακατεύοντας βάζετε λίγο λίγο και το αλεύρι. 

Αφού έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, το ρίχνετε σε ταψί 22-25 εκ.  που έχετε αλείψει με ελάχιστο λάδι και το έχετε αλευρώσει και το ψήνετε στους 170οC για 40 με 45 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα από το κέντρο της πίτας. Την βγάζετε από τον φούρνο και αφού κρυώσει εντελώς την πασπαλίζετε με άχνη.



Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου