ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΠΙΤΑΣ

Όλοι ή σχεδόν όλοι έχουμε συνδυάσει την μηλόπιτα με ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, συνοδεύοντας τον καφέ μας ή το τσάι μας. Τώρα θα σας δώσω την καλοκαιρινή εκδοχή της μηλόπιτας. Καραμελωμένα μήλα, παγωτό κανέλα και τραγανό κραμπλ αμυγδάλου συνθέτουν αυτό το πρωτότυπο γλυκό, πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε το παγωτό της αρεσκείας. Εγώ έφτιαξα το παγωτό με γεύση κανέλας γιατί είναι ένα μπαχαρικό που συναντάμε σε μια μηλόπιτα. Καλό θα ήταν να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.




ΥΛΙΚΑ (για το παγωτό)

200 γραμ. γάλα
400 γραμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμ. ζάχαρη ή μέλι
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το γάλα να βράσει και έπειτα ρίχνετε τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά και βράζετε για 2 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από την φωτιά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας και  αφήνετε για λίγο το μείγμα να κρυώσει. Το Βάζετε στην παγωτομηχανή και ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευής. Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, το ρίχνετε στο κάδο του μίξερ και το χτυπάτε στην μέγιστη ταχύτητα μέχρι να πήξει ελάχιστα. Έπειτα το βάζετε σε ένα μεταλλικό μπολ και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 6 ώρες τουλάχιστον ανακατεύοντας κάθε μία ώρα με ένα κουτάλι για να μην κάνει κρυστάλλους.




ΥΛΙΚΑ (για το κραμπλ)

50 γρμ. αλεύρι για  όλες τις χρήσεις
50 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. αμύγδαλο τριμμένο
50 γραμ. βούτυρο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα τρίβετε με τα δάχτυλα σας ώστε να δημιουργηθούν ψίχουλα. Απλώνετε τα ψίχουλα σε μια λαμαρίνα την οποία έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνετε στους 150οC μέχρι να ροδίσει το κραμπλ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.




ΥΛΙΚΑ (για τα μήλα)

2 ξινόμηλα
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. σταφίδες (προαιρετικό)
2 κ.σ. κονιάκ
½ κ.γ κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλλο τριμμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όση ώρα ψήνετε το κραμπλ ετοιμάζετε τα καραμελωμένα μήλα καθαρίζοντας τα και κόβοντας τα σε μικρά κυβάκια. Βάζετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα μήλα μαζί με τις σταφίδες και τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και στο τέλος ρίχνετε το κονιάκ. Αφήνετε τα μήλα να καραμελώσουν και να μαλακώσουν. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.




ΣΥΝΘΕΣΗ

Σε ένα βαθύ πιάτο ή σε κολονάτο  ποτήρι, βάζετε μπάλες παγωτού και από πάνω ρίχνετε τα κομμάτια μήλου και κομμάτια από το κραμπλ.




Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου