ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ (LEMON PIE)

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… φτιάξε μια λεμονόπιτα. Τώρα μπορείτε να φτιάξετε την  πιο εύκολη, δροσερή, βελούδινη lemon pie που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Ο απόλυτος συνδυασμός τραγανού μπισκότου, έντονης κρέμας λεμονιού και αφράτης μαρέγκας θα συναρπάσουν κάθε ουρανίσκο. Για την παρακάτω συνταγή χρησιμοποίησα φόρμα με σούστα διαμέτρου 20 εκ. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φόρμα τάρτας, απλώς θα σας βγει πιο λεπτή.




ΥΛΙΚΑ (για τη βάση)

175 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. βούτυρο (από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
40 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκος
1-2 κουταλιές παγωμένο νερό


ΥΛΙΚΑ (για την κρέμα λεμονιού)

100 γραμ. ζάχαρη
25 γραμ. κορν φλάουρ
150 γραμ. νερό
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι
25 γραμ. βούτυρο
2 κρόκους



ΥΛΙΚΑ (για τη μαρέγκα)

3 ασπράδια
175 γραμ. ζάχαρη
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ξεκινάτε με την βάση. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε τα κομμάτια του βουτύρου και το τρίβετε με το αλεύρι χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας ώσπου να έχετε ένα ψιχουλιαστό μίγμα.

Ρίχνετε τον κρόκο και το κρύο νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε ένα συμπαγές μίγμα.

Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σφιχτά με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζετε στο ψυγείο για 30’ τουλάχιστον.




Όση ώρα περιμένετε, φτιάχνετε την κρέμα. Βάζετε το νερό, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Τη βάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε και ρίχνετε μέσα το βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Περιμένετε γύρω στα 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και ρίχνετε τους δύο κρόκους ανακατεύοντας και τοποθετώντας πάλι την κατσαρόλα στο μάτι για να δέσει παραπάνω η κρέμα. Αποσύρετε και την αφήνετε μέχρι να έρθει η ώρα για να γεμίσετε την πίτα σας.

Μόλις έρθει η ώρα για τη βάση , βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνετε τον πάγκο σας και τον πλάστη σας και την ανοίγετε προσεκτικά με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού σας ώστε να σκεπάσει και τα τοιχώματα του. Τρυπάτε με ένα πιρούνι την επιφάνεια της , καλύπτετε τον πάτο με λαδόκολλα και ρίχνετε μέσα φασόλια ή ρεβίθια φροντίζοντας να γεμίζουν όλη την επιφάνεια.

Βάζετε για 10 λεπτά το ταψί στο ψυγείο και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190οC. Ψήνετε την τάρτα σας για 15’, αφαιρείτε το βάρος και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
Έπειτα τη γεμίζετε με την κρέμα λεμονιού και ψήνετε για 10-15 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Όσο ψήνεται η κρέμα χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα ρίχνοντας σταδιακά τη ζάχαρη.

Μόλις σταθεροποιηθεί η κρέμα, βγάζετε την τάρτα, απλώνετε την μαρέγκα και, αν έχετε φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής, τότε καίτε ελάχιστα την επιφάνεια της . Εναλλακτικά, τη βάζετε στο φούρνο, στη πρώτη σχάρα από πάνω για να είναι πιο κοντά στις αντιστάσεις και γυρίζετε το φούρνο σας στο γκριλ, ψήνοντας μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Περιμένετε να κρυώσει και σερβίρετε.





Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου