CLAFOUTIS ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ BRIOCHE

Το clafoutis είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό, με απλά υλικά που σίγουρα θα έχετε στο σπίτι. Προέρχεται από τη Γαλλία και το όνομα του βγαίνει από το ρήμα “clafir” που σημαίνει “γεμίζω” επειδή γεμίζουμε το μίγμα με φρούτα. Η παραδοσιακή εκδοχή του περιέχει βύσσινα, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα κτλ. Στη δική μου εκδοχή έχω χρησιμοποιήσει, εκτός από τα βύσσινα, κομμάτια brioche. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κομμάτια κρουασάν βουτύρου ή να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας. Επίσης μια άλλη αλλαγή που έκανα ήταν να αντικαταστήσω μισό φλιτζάνι γάλα με 100 γραμ. τυρί κρέμα.




ΥΛΙΚΑ

100 γραμ. τυρί κρέμα
100 γραμ. λευκή ζάχαρη
3 αυγά
30 γραμ. αλεύρι
1 βανίλια
100 γραμ. γάλα (σε περίπτωση που δεν βάλετε τυρί κρέμα, θα βάλετε 200 γραμ. γάλα)
1 κονσέρβα βύσσινα
Κομμάτια brioche
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Βούτυρο για να αλείψετε τη φόρμα σας
Ξύσμα από ένα λεμόνι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεχωρίζετε τα βύσσινα από το σιρόπι τους. Το σιρόπι το αφήνετε στην άκρη. Βουτυρώνετε μία φόρμα για τάρτες ή ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ. και πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη όλη την επιφάνεια. Σκορπίζετε  τα κομμάτια του brioche και τα μισά βύσσινα.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τη ζάχαρη, το τυρί κρέμα και ένα αυγό και ανακατεύετε. Έπειτα προσθέτετε τα άλλα 2 αυγά, το αλεύρι και τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα. Μόλις ομογενοποιηθεί, το ρίχνετε στην φόρμα σας και προσθέτετε και τα υπόλοιπα μισά βύσσινα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το ξύσμα λεμονιού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35-40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά οι άκρες του και να σταθεροποιηθεί το κέντρο του. Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα η οποία πρέπει να βγαίνει καθαρή. Όταν είναι έτοιμο το αφήνετε να κρυώσει για λίγο και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ελαφρώς ζεστό.

Όση ώρα ψήνετε το clafoutis μπορείτε να δέσετε με 1 κ.γ. κορν φλάουρ το σιρόπι από τα βύσσινα. Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι και διαλύετε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Το βάζετε πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει. Το αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας πάνω σε κάθε κομμάτι clafoutis. Διαφορετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε ζάχαρη άχνη.





Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου