ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

        Η ιδέα για το γαλακτομπούρεκο μου ήρθε επειδή είχα περισσευούμενο σιμιγδάλι από τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων. Με την παρακάτω συνταγή θα σταματήσετε να αγοράζετε γαλακτομπούρεκο από τα ζαχαροπλαστεία και θα φτιάχνετε μόνο το δικό σας αφού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα επαγγελματικά. Η πλούσια βουτυρένια γεύση των φύλλων δένει αρμονικά με την αρωματική, βελούδινη κρέμα. Οι ποσότητες που αναφέρω ανταποκρίνονται σε ένα ταψί 30x20 εκ. Για μεγαλύτερο ταψί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλη τη συσκευασία του φύλλου κρούστας με την ίδια ποσότητα κρέμας. Εξαρτάται από την ποσότητα κρέμας που θέλετε στο κάθε κομμάτι.  





ΥΛΙΚΑ (για το σιρόπι)

500 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. νερό
50 γραμ. γλυκόζη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Φλούδα από 1 λεμόνι



ΥΛΙΚΑ (για το γαλακτομπούρεκο)

500 γραμ. νωπό φύλλο κρούστας (μισή συσκευασία)
700 γραμ. γάλα πλήρες
300 γραμ. κρέμα γάλακτος
150 γραμ. ψιλό σιμιγδάλι
300 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. βούτυρο και 150 γραμ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
4 αυγά
1/2 κ.γ. έλαιο βανίλιας




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε, πρώτα, με το σιρόπι για να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το γαλακτομπούρεκο. Βάζετε, λοιπόν, τα υλικά σε μια κατσαρόλα, την τοποθετείτε στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία και περιμένετε να φτάσει τους 102οC (περίπου 4 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να βράζει). Αποσύρετε από το μάτι και το αφήνετε να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσετε.

Ετοιμάζετε την κρέμα βάζοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και την βανίλια και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε και τους ελαφρά χτυπημένους κρόκους και με μια σπάτουλα ομογενοποιείτε το μίγμα. Έπειτα το ρίχνετε στην κατσαρόλα και με ένα χτυπητήρι ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα σας. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τα 50 γραμ. βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Βουτυρώνετε με το λιωμένο βούτυρο ένα ταψί και παίρνετε τα μισά από τα φύλλα κρούστας και τα στρώνετε το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντας καλά το καθένα ξεχωριστά. Απλώνετε την κρέμα και καλύπτετε με τα άλλα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα εξίσου καλά. Αν σας περισσέψει βούτυρο το ρίχνετε πάνω στην επιφάνεια, χαράζετε με ένα μαχαίρι και ραντίζετε με νερό. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC.

              Μόλις είναι έτοιμο και έχει πάρει ένα ωραίο, βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα, το βγάζετε από το φούρνο και με ένα κουτάλι ρίχνετε το κρύο σιρόπι, φροντίζοντας να σιροπιάσετε όλο το γλυκό σας. Το αφήνετε να κρυώσειεντελώς και σερβίρετε.





Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

1 σχόλιο:

  1. Super νόστιμο. Από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) γαλακτομπούρεκα ,που έχω δοκιμάσει,ακόμη κι από εκείνα ζαχαροπλαστείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή