CINNAMON ROLLS

             Θέλετε ένα διαφορετικό πρωινό που θα συνοδεύσει τον καφέ σας; Σας έχει πιάσει μια επιθυμία για απογευματινό γλυκάκι ; Τα γνωστά σε όλους μας ρολάκια κανέλας στην πιο αφράτη εκδοχή τους με πλούσια γεύση και αρώματα. Γιατί να αγοράζετε τα έτοιμα όταν μπορείτε να έχετε τα δικά σας ανά πάσα ώρα και στιγμή; Ήρθε η ώρα να ζυμώσουμε πάλι…





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

50 γραμ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξηρή
125 γραμ. χλιαρό γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
300-350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμ. ζάχαρη
1 αυγό
½ κ.γ. έλαιο βανίλιας
½ κ.γ. αλάτι




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ


30-40 γραμ. λιωμένο βούτυρο
150 γραμ. καστανή ζάχαρη
Κανέλα (όση ποσότητα ταιριάζει στα γούστα μας)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

125 γραμ. τυρί κρέμα
125 γραμ. άχνη ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμόνι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και το αφήνετε για 5 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα λιώνετε το βούτυρο, τοποθετείτε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ (τα 300 γραμ. αλεύρι για αρχή) και ρίχνετε και το βούτυρο. Προσθέτετε και το γάλα με τη μαγιά και ξεκινάτε το ζύμωμα με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα ρίχνετε κουταλιά κουταλιά παραπάνω αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη σας, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 15’. Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής την ξαναβάζετε στο μίξερ και την ζυμώνετε για 15’ ακόμα σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα, λαδώνετε ελαφρά ένα άλλο μπολ και τοποθετείτε μέσα τη ζύμη σκεπάζοντάς την. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
 Μόλις διπλασιαστεί, αλευρώνετε τον πάγκο σας και με τον πλάστη σας την ανοίγετε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο φύλλο. Αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα προσέχοντας να καλύψετε όλη την επιφάνεια. Έπειτα τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από την πιο φαρδιά πλευρά. Κόβετε το ρολό σας σε κομμάτια με πάχος περίπου 3 εκ. το καθένα. Τα τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω και σκεπάζετε ξανά με πετσέτα αφήνοντας τα ρολάκια σας να φουσκώσουν. Δεν μας πειράζει αν ενωθούν. Τα ψήνετε για 15’-20’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC.
 Με το που ξεκινήσουν να παίρνουν χρώμα προαιρετικά μπορείτε να βάλετε 1 κ.γ. από το γλάσο στο κάθε ρολάκι και να τα αφήσετε να ψηθούν 2’-3’ακόμα. Δεν πρέπει όμως να παραψηθούν γιατί θα σκληρύνουν από έξω ενώ θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο αφράτα. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο τα αλείφετε με το γλάσο που έχετε ετοιμάσει χτυπώντας απλώς τα υλικά με το χτυπητήρι μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Θα τα αλείψετε ξανά ακόμα κι αν βάλατε γλάσο κατά το ψήσιμο.

Tip: Σε περίπτωση που δεν θέλετε να τα φάτε εκείνη την ώρα, δε θα τα αλείψετε με το που ψηθούν αλλά θα περιμένετε να κρυώσουν εντελώς και μετά να τα αλείψετε. Τα τοποθετείτε στο ψυγείο και όταν θέλετε να φάτε κάποιο, το βγάζετε από το ψυγείο και το ζεσταίνετε στα μικροκύματα για 1’.



Συμβουλές σερβιρίσματος: Τα ρολάκια μπορείτε να τα απολαύσετε με γλάσο ή σκέτα. Ιδανικά μπορείτε να προσθέσετε σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας, σταφίδες, καρύδια, γλυκό  του κουταλιού, καραμελωμένα κομμάτια μήλου ή  ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.



Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου