Let "the party" started...

     
      Let "the party" started... Αλλά πριν από αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία.

      Πρώτα απ' όλα κάθε ζαχαροπλάστης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει τα απαραίτητα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  1. Ταψιά και φόρμες. Χρήσιμα και σε πολλά μεγέθη και σχέδια. Επιλέγετε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες σας και τις επιθυμίες σας. Προτείνω μία φόρμα με σούστα για εύκολο ξεκαλουπάρισμα(!!!) των γλυκών σας. Έπειτα θεωρώ απαραίτητη μία μεγάλη λαμαρίνα και μία ορθογώνια φόρμα ψησίματος.Τέλος μια φόρμα για τάρτες θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, ιδίως αν τρελένεστε για αλμυρές ή γλυκές τάρτες. Προτιμήστε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Αυτά για αρχή και αργότερα εμπλουτίζετε τη συλλογή σας.
  2. Μαρίζ και φουέ. Δύο μαρίζ (σπάτουλες) και ένα φουέ (χτυπητήρι) νομίζω ότι είναι αρκετά.
  3. Θερμόμετρο καραμέλας. Όπως το λέει και η λέξη είναι ένα θερμόμετρο με το οποίο μετράμε τη θερμοκρασία των σιροπιών και της καραμέλας. Είναι χρήσιμο γιατί κάθε σιρόπι πρέπει να φτάσει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Μίξερ. Μεγάλη σημασία παίζει το μίξερ με το οποίο θα ανακατέψετε τα υλικά σας. Υπάρχουν οι κουζινομηχανές, τα μίξερ χειρός και τα ραβδομπλέντερ. Κατά τη γνώμη μου μπορείτε να εξοπλιστείτε με μία κουζινομηχανή αρκετά δυνατή (πάνω από 800 watt) για να μπορέσετε να δουλέψετε ακόμα και πιο βαριές και σκληρές ζύμες χωρίς να κοπιάσετε εσείς ζυμώνοντας αλλά και το μίξερ σας. Μπορείτε να βρείτε δυνατές και αξιόπιστες κουζινομηχανές από 100 ευρώ. 
      Από κει και πέρα θα χρειαστείτε κόλλες ψησίματος, μεμβράνες και άλλα τέτοια αναλώσιμα.


      Αφού αναλύσαμε τα εργαλεία μας πρέπει να δούμε τα απαραίτητα υλικά με τα οποία, αν είστε εξοπλισμένοι, θα είστε πάντα έτοιμοι για ένα γλυκό.

  1. Βούτυρα και μαργαρίνες. Το βούτυρο είναι ζωικής προέλευσης σε αντίθεση με τις μαργαρίνες γι'αυτό υπάρχει και διαφορά στα λιπαρά, την τιμή αλλά και την γεύση. Το βούτυρο ζωικής προέλευσης μπορεί να είναι είτε αγελαδινό είτε αιγοπρόβειο (θα το βρείτε κυρίως λιωμένο, με 100% λιπαρά, απαλλαγμένο από τον ορό γάλακτος σε αντίθεση με το αγελαδινό που αποτελείται από 82% λιπαρά και ορό γάλακτος. Σε άλλη ανάρτηση θα αναφερθώ στον τρόπο διαχωρισμό τους). Το ζωικό βούτυρο κάνει πιο αρωματικά και βουτυρένια τα γλυκά σας και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Από τότε που το χρησιμοποίησα για πρώτη φορά κατάργησα εντελώς τις μαργαρίνες. Από την άλλη οι μαργαρίνες έχουν λιγότερα λιπαρά από το βούτυρο και είναι πιο οικονομικές (άτιμη οικονομική κρίση).
  2. Αυγά. Χρήσιμα και απαραίτητα τόσο για τα γλυκά όσο και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο κρόκος είναι το λιπαρό κομμάτι του αυγού ενώ το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνες. Ως συνήθως, θα διαβάσετε σε συνταγές ότι πρέπει να τα διαχωρίσετε για να τα δουλέψετε. Ξέρω ότι μπορεί αυτό να σας δυσκολεύει (τσόφλια στο μείγμα, κρόκος μέσα στα ασπράδια κτλ). Για εσάς που ψάχνετε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη υπάρχει η λύση των έτοιμων συσκευασιών με παστεριωμένους κρόκους και ασπράδια χωριστά. Δεν το προτείνω αλλά εσείς επιλέγετε. Όσον αφορά στο μέγεθος θα συνιστούσα αυγά μεσαίου μεγέθους και ιδανικά από δικές σας κότες. Όσοι βρίσκεστε σε χωριά ή έχετε επαφές με άτομα από χωριά που έχουν κότες τότε είστε πολύ τυχεροί.
  3. Γάλα και κρέμες γάλακτος. Αγελαδινό γάλα, φυσικά πλήρες. Γενικά στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε συστατικά πλήρη σε λιπαρά. Εξαιρετικά χρήσιμες και οι κρέμες γάλακτος σε πληθώρα συνταγών.
  4. Αλεύρι και κορν φλάουρ. Πολύ αναγκαία υλικά κυρίως για κέικ, παντεσπάνια και γλυκά ψωμιά. 
  5. Κουβερτούρα. Τέλος η κουβερτούρα, απαραίτητη για τους λάτρεις των σοκολατένιων γλυκών.Την συναντάμε σε  διάφορα είδη ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε κακάο. Πέρα από την κλασσική κουβερτούρα υγείας έχουμε και την κουβερτούρα γάλακτος, με πραλίνα και την λευκή κουβερτούρα.
       Εκτός από τα παραπάνω υλικά καλό θα ήταν να έχετε στο ντουλάπι σας βανίλια (σε σκόνη ή υγρή), κανέλα, διάφορα έλαια (π.χ. πορτοκαλιού, πικραμύγδαλου κτλ.) κάποιο αλκοολούχο ποτό (λικέρ, κονιάκ, ουίσκι, ρούμι κτλ.) καρύδια ή αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα.


       Ελπίζω να σας διαφώτισα αρκετά... αν παρόλα αυτά έχετε κάποιο απορία μπορείτε να αφήσετε κάποιο σχόλιο. Και μην ξεχνάτε να κάνετε share τις αναρτήσεις μου.

Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου