ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ (BRIOCHE)



Αυτά τα γλυκά ψωμάκια θυμίζουν πολύ τα τσουρεκάκια, αν βγάλουμε τα μπαχαρικά που έχουν τα δεύτερα. Μοιάζουν αρκετά στον τρόπο παρασκευής τους και όπως όλες οι ζύμες που περιέχουν μαγιά έτσι και αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε με κάποιο άλειμμα στο πρωινό σας ή να τα χρησιμοποιήσετε σαν ψωμάκια για σπιτικά hamburger (ταιριάζουν απόλυτα). Παρακάτω παραθέτω τα υλικά τα οποία μας βγάζουν γύρω στα 30 ψωμάκια. Μπορούμε να κάνουμε τη μισή δόση ή το πολύ να την διπλασιάσουμε, όχι παραπάνω. Όλα τα υλικά μας πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.




ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι σκληρό
500 γραμ. πλήρες γάλα
220-240 γραμ. αυγά (περίπου 4 μεσαία)
125 γραμ. ζάχαρη
25 γραμ. νωπή μαγιά (1 κύβος) ή 8 γραμ. ξηρή (1 φακελάκι)
125 γραμ. βούτυρο

Λίγο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με το φουέ μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε σταδιακά ένα μέρος από το αλεύρι μας (περίπου 350-400 γραμ.) ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη αρκετά σφιχτά και αφήνουμε το σκεύος σε ζεστό μέρος για μισή ώρα (τον χειμώνα μπορούμε να ανοίξουμε το φούρνο μας  έως τους 40οC και όταν πάρει θερμοκρασία να τον κλείσουμε και να βάλουμε το μπολ μας μέσα).

Αφού περάσει το μισάωρο θα δούμε ότι ο χυλός έχει φουσκώσει. Τότε τον τοποθετούμε στο μίξερ μας και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι και δένουμε τη ζύμη μας με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Αφού δέσει η ζύμη συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας στον κάδο κομμάτι κομμάτι το βούτυρο μέχρι να το αφομοιώσει όλο και να έχουμε μία ζύμη μαλακή η οποία να κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας και το κάδο.

Την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα την κόβουμε σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Αν έχουμε ζυγαριά κουζίνας τότε ζυγίζουμε  το κάθε κομμάτι στα 85-90 γραμ. Πιέζουμε τα μπαλάκια πάνω και κάτω και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Αφήνουμε αρκετό κενό ανάμεσα τους γιατί θα τα αφήσουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.  Όταν είναι έτοιμα για ψήσιμο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, τα αλείφουμε προσεκτικά με μείγμα αυγού και γάλακτος και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.



Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου