ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Ποιο είναι ένα από τα πρώτα γλυκά που μας έρχεται στο μυαλό όταν έρχονται τα Χριστούγεννα; Φυσικά τα μελομακάρονα! Γι’ αυτό θα σας δώσω μία συνταγή για να φτιάχνετε τα δικά σας μελομακάρονα με αγνά υλικά και με επιτυχία, όπως πάντα. Είναι νηστίσιμα άρα μπορούν να καταναλωθούν από όλους. Έχουν πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα που σίγουρα θα σας βάλουν στο πνεύμα των εορτών. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να χαρίσετε στους αγαπημένους σας που γιορτάζουν μέσα στον Δεκέμβριο ένα κουτί με τα δικά σας, σπιτικά μελομακάρονα.




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

800 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε αλεύρι σκληρό αλλά θα προσθέσετε και ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ)
100 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. σπορέλαιο
300 γραμ. χυμό πορτοκάλι
 σιμιγδάλι ψιλό (όσο πάρει)
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1/4 της κούπας κονιάκ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

4 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
3 κούπες μέλι ανθέων
Ένα ξυλάκι κανέλας
3 καρφάκια γαρίφαλο




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε  ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με τα χέρια όλα τα υλικά και στο τέλος βάζετε το σιμιγδάλι, όσο πάρει, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί το σιμιγδάλι και να πάρετε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σας. Αφήνετε την ζύμη 15’ να ξεκουραστεί.

 Όσο περιμένετε, φτιάχνετε το σιρόπι. Βάζετε τα υλικά σας  σε μια κατσαρόλα, μετράτε 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει, κλείνετε το μάτι αφήνοντας την κατσαρόλα άλλα 2’ πάνω στο μάτι και έπειτα την αποσύρετε. Η θερμοκρασία του σιροπιού σας πρέπει να βρίσκετε σε ανεκτά επίπεδα για το χέρι σας όταν θα σιροπιάσετε τα μελομακάρονά σας.

Μόλις περάσουν τα 15’ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190oC. Παίρνετε περίπου 25 με 30 γραμ. ζύμης και τα πλάθετε στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος ( tip: τα πλάθετε λίγο μικρότερα από το επιθυμητό μέγεθος γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν λίγο). Προσέχετε να μην είναι ιδιαίτερα χοντρά γιατί μετά το φούσκωμα θα θέλουν περισσότερο χρόνο να σιροπιάσουν μέχρι το κέντρο. Στρώνετε 2 λαμαρίνες με λαδόκολλα και τοποθετείτε επάνω τα μελομακάρονα σας. Ψήνετε την κάθε λαμαρίνα για 30’ περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από το φούρνο βάζοντας την επόμενη λαμαρίνα να ψηθεί. Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετείτε τα μελομακάρονα που μόλις ψήθηκαν ανάποδα και από πάνω ρίχνετε το σιρόπι. Στα 20’ λεπτά τα γυρνάτε από την κανονική πλευρά. Το ίδιο κάνετε και με την άλλη λαμαρίνα. Στο τέλος, και αφού έχουν ψηθεί όλα τα μελομακάρονα, αν δείτε ότι δεν έχουν σιροπιαστεί καλά μέχρι το κέντρο, μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στο σβησμένο φούρνο το ταψί με το σιρόπι και όλα τα μελομακάρονα και στη μία ώρα τους αλλάζετε πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο θα σιροπιάσουν ακόμα πιο γρήγορα αφήνοντας τα μελομακάρονά σας πλήρως σιροπιασμένα.





Όταν κρυώσουν εντελώς , τα τοποθετείται σε μια πιατέλα, περιχύνετε όσο σιρόπι περίσσεψε και τα πασπαλίζετε με καρύδι αλεσμένο.




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!



Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου